Bolgár Tapegate-lavina fenyeget

Újabb szervezetet hozott létre a bolgár kormány BORKOR néven a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcra. Ez már a sokadik ilyen kezdeményezés az elmúlt években. A BORKOR-nak elsősorban elemeznie kell a helyzetet, nem lesz operatív feladata – mondta a szervezet vezetője, aki eddig Bojko Boriszov kormányfő biztonsági tanácsadója volt.

A lépést sokan összefüggésbe hozzák az elmúlt hetek eseményeivel – különösen a nem csituló Tapegate-botránnyal. A kiszivárogtatott lehallgatási jegyzőkönyvek alaposan megrendítették a kormányfő eddigi népszerűségét. Kiderült, hogy a miniszterelnök eljárt Vanyo Tanovnál, a vámhivatal vezetőjénél, hogy a fináncok hagyjanak fel egy sörgyár áfaügyeinek vizsgálatával. A titkosszolgálati eszközökkel a fővámost figyelték. Akiről viszont a korábbi szocialista belügyminiszter árulta el, hogy azért távolították el a minisztériumból, mert állítólag szerb drogkereskedőkkel tartott kapcsolatot.

A januárban kirobbantott botrány ügyét az Európai Parlament is napirendre tűzte a minap. Különösen akkor lett forró a kérdés, amikor bomba robbant a lehallgatási anyagokat közlő Galeria hetilap szerkesztőségénél. Az ügyről a kormányfő sietve kijelentette, hogy az a kommunista titkosrendőrök akciója lehetett csak. Sőt nagyon gyorsan megnevezett egy szocialista képviselőt, egy állítólagos üzletembermaffiózót (aki a nemzetbiztonsági ügynökség, a DANSZ volt munkatársa) és a hivatalban lévő államfőt, akik a robbantás mögött állnak. A cél, állította, hogy nehezítsék Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

A miniszterelnök a belügyminisztert és a DANSZ főnökét kötelezte a robbantási ügy tetteseinek azonnali feltárására. A nemzetbiztonsági ügynökséget vezető Cvetlin Jovcsev sürgősen lemondott. Jovcsev azzal indokolta döntését, hogy „állandóan érezte, a kormány nem bízik képességeiben”.

A bolgár sajtóban mostanában hemzsegnek a súlyos korrupciós vádak, és ezek egyre közelítenek a kormányzó jobbközép GERB párthoz. Ezt Boriszov alapította, azzal, hogy fellép a korábbi szocialista–liberális koalíció korrupt politikája ellen. A választásokat megnyerte, ám a helyzet keveset változott. A héten például a vámhivatal volt vezetője azzal állt elő, hogy a GERB egyik fontos kormányzati posztot betöltő vezetője négymillió levát (kb. kétmillió euró) kapott a vámhivatal jövedéki adóval foglalkozó vezető munkatársaitól.

A leleplezések egymást követik, sokszor persze csak a beavatottak értik a félszavakat. A külső megfigyelőnek pedig olyan benyomása támad, hogy feltehetően megalapozottak a vádak, amelyeket James Pardew egykori amerikai nagykövet jegyzett. A WikiLeaks-távirat olyan képet sugall, amely szerint a bolgár politikai elit teljes színskálája valamilyen módon kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, a korrupció pedig megszokott létezési formájuk.

Az EU szerveinek fellépése egyes ügyekben kiváltott intézkedéseket, ám ezek – hasonlóan a legutóbbihoz – elsősorban új szervezeti átalakulásokkal jártak, miközben a befolyások és kapcsolatok hálózata nem szakadt meg. Boriszov 2009-ben a rendcsinálás ígéretével söpörte el a korábbi koalíciót. Az idén októberben államfőt és helyhatóságokat választanak. Könnyen bekövetkezhet, hogy addigra elapad a GERB népszerűsége, és a bolgár politikai inga az ellenkező irányba lendül. Különösen, ha a Schengen-ígéret sem teljesül.

Boriszov miniszterelnök Brüsszelben
Boriszov miniszterelnök Brüsszelben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.