Ez van, ezt kell szeretni

Az EU-joganyag alapján ezt lehetett elérni a magyar médiatörvényben, és lehet, hogy a helyzet nem ideális, de ez van – mondta az Euró pai Parlament vitájában Neelie Kroes digitálisügyi EU-biztos. A Néppárt is örömmel nyugtázta a megoldást, míg a szocialisták, a liberálisok és a zöldek továbbra is kétségeiket hangoztatták.

Orbán Viktor beleegyezett, hogy megváltozzék a médiatörvény, és a változásokat hamar átvezetik – mondta az Euró pai Parlament szerda esti vitájában Neelie Kroes, aki lényegében felolvasta korábban kiadott közleményét a szükséges módosításokról. Egyben hozzátette, hogy a tagállamok szabályozását is felülvizsgálják, és beavatkozást kérnek, ha szükséges. A magyar kormány a vita kipattanása után ezt kifejezetten szorgalmazta. A médiaügyekben eljáró EU-biztos bejelentette, hogy szakbizottságot hoz létre a kérdés beható vizsgálatára: miként lehet uniószerte érvényt szerezni olyan alapelveknek, mint a pluralizmus?

A vita ezután a pártvonalak mentén zajlott. A néppártiak elégedetten nyugtázták, hogy ígéretéhez híven a magyar kormány figyelembe veszi az Európai Bizottság ajánlásait. Felszólították a törvényt bíráló határozati javaslatot előterjesztő szocialistákat, liberálisokat, zöldeket és kommunistákat, hogy álljanak el a csütörtöki szavazás erőltetésétől, mert a megállapodás nyomán az ügy okafogyottá vált. Egyben igyekeztek úgy beállítani az egész vitát, hogy ezek a baloldali, liberális erők folytatnak kampányt a demokratikusan nagy többséggel megválasztott magyar kormány ellen.

Az érintettek ezt kikérték maguknak, mondván, az európai alapértékek védelméről van szó. Kifogásolták, hogy az új szöveget nem tanulmányozhatták, hogy nem is került szóba a médiahatóság politikai függetlenségének kérdése vagy a jogorvoslati folyamat hiányossága, a források védelme, hogy az Európai Bizottság nem vette figyelembe az EBESZ ajánlásait vagy az Európa Tanács emberi jogi biztosának a véleményét. A zöldek még azt is szóba hozták, hogy miközben szerintük Kroesnek fontosabb a béke és a nyugalom, a soros elnökség megvédése, a magyar kormány hajszába kezdett a filozófusok ellen, és betiltotta a Meleg Méltóság Menetét.

A fideszesDeutsch Tamás és Gál Kinga kettős mércét emlegettek – hol voltak önök 2006-ban? A szocialista Tabajdi Csaba pedig azt hangoztatta, hogy a törvény végül is nem ment át az európai teszten, ezért kell megváltoztatni. A független jobbikos Morvai Krisztina magyarul bekiabálva próbált színt vinni a gyér részvétel mellett megrendezett vitába – hol volt az európai baloldal, amikor emberek szemét lőtték ki 2006-ban? –, de nem figyelt rá senki.

A szócsata végén Neelie Kroes megjegyezte: tudja, mi forog kockán, demokratikus elkötelezettségét, harcosságát nem kérdőjelezhetik meg. Ám az EU-jogból kellett kiindulnia, csak ez adhat támpontot. Meglehet, ez nem mindig vezet az ideális állapotig, de ez van. Ami a Médiatanács összetételét, tagjainak kinevezését illeti, nem sokban tér el más országok gyakorlatától; igaz, a magyar kormánynak kétharmados parlamenti többsége van. Ez tény. Amint az is: a politikai függetlenség meghatározására tett bizottsági javaslatokat a tagállamok korábban elutasították.

A jogorvoslattal kapcsolatos kételyre azt válaszolta: a döntés ellen bírósághoz lehet fellebbezni, és csak a közigazgatási eljárásban nincs mód erre. A források védelme is fogós kérdés, mert jórészt nemzeti hatáskörbe tartozik a szabályozása. Az EBESZ véleményét pedig azért nem lehet teljes mértékben figyelembe venni, mert annak más a jogalapja.

Végül a magyar kormány –és nem annyira a soros elnökség – nevében Martonyi János külügyminiszter megköszönte a segítő szándékú észrevételeket, és azt ígérte, hogy már a pénteki kormányülés dönt. Utána a tervezet a parlament elé kerül, amely a lehető leggyorsabban átülteti a kért változtatásokat, és a javított szabályozás hatályba is lép. Sajnálatát fejezte ki, hogy az utóbbi hetekben a magyar kormánynyal szemben sokan inkább a bűnösség, mintsem az ártatlanság vélelmével éltek. De biztosított mindenkit Magyarország európai elkötelezettségéről, amelynek további bizonyítéka lesz, hogy az alapjogi charta az új alkotmány részéve válik.

A vita után azt nyilatkozta Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője, hogy fontos kérdések nyitva maradtak, és Kroes sem adott ezekre megnyugtató válaszokat. A politikai nyomás annyiban elérte célját, hogy Orbán Viktor engedett, de a változtatások jellegét és tartalmát még alaposan tanulmányozni kell.

Martonyi János magyar külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormánnyal szemben sokan inkább a bűnösség, mintsem az ártatlanság vélelmével éltek
Martonyi János magyar külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormánnyal szemben sokan inkább a bűnösség, mintsem az ártatlanság vélelmével éltek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.