Átírják a médiatörvényt

Az EU-joganyag alapján ezt lehetett elérni a magyar médiatörvényben, és lehet, hogy a helyzet nem ideális, de ez van – mondta az Európai Parlament szerda esti vitájában Neelie Kroes EU-biztos.

Korábban bejelentették, hogy a magyar kormány megállapodott az Európai Bizottsággal a törvény módosításáról.

A korábban kifogásolt három helyett végül négy ponton változik a médiaszabályozás. A negyedik új elem, amely korábban büntetéssel fenyegette bármilyen személylyel kapcsolatos elmarasztaló jellegű vélemény megjelentetését; a Népszabadság egyebek mellett emiatt fordult az Alkotmánybírósághoz. A módosítási javaslat a következő kormányülésen a kormány elé kerül – ezután a kabinet a lehető legrövidebb határidőn belül benyújtja javaslatát a parlamentnek.

A strasbourgi ülésen az Európai Néppárt örömmel nyugtázta a megoldást, míg a szocialisták, a liberálisok és a zöldek továbbra is kétségeiket hangoztatták. A néppártiak felszólították a törvényt bíráló határozati javaslatot előterjesztő szocialistákat, liberálisokat, zöldeket és kommunistákat, hogy álljanak el a csütörtöki szavazás erőltetésétől, mert a megállapodás nyomán az ügy okafogyottá vált. Igyekeztek úgy beállítani a vitát, hogy ezek a baloldali, liberális erők folytatnak kampányt a magyar kormány ellen.

Az érintettek ezt kikérték maguknak, mondván, az európai alapértékek védelméről van szó. Kifogásolták, hogy nem is került szóba a médiahatóság politikai függetlenségének kérdése vagy a jogorvoslati folyamat hiányossága, és hogy az Európai Bizottság nem vette figyelembe az EBESZ ajánlásait vagy az Európa Tanács emberjogi biztosának a véleményét.

 

Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos a plenáris ülésen ismertette a négy egyeztetett pontot
Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos a plenáris ülésen ismertette a négy egyeztetett pontot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.