Algéria lesz a következő dominó?

Százezer embert kell megölni az országban, és akkor Algéria megmenekül. E dicstelen próféciával Mohamed Lamari tábornok, az algériai hadsereg főparancsnoka tette magát hírhedtté a 90-es években, az országban dúló polgárháború idején.

Lamari csupán két dologban tévedett. Algériában nem száz-, hanem 200 ezren haltak meg, az ország azonban nemhogy megmenekült volna: újult erővel tör fel az elégedetlenség hulláma. Csak tavaly 900 kormányellenes megmozdulás volt a Maghreb-országban, és az elégedetlenségnek számos oka van – adta közre a francia Libération. A vízés gázvezeték túlságosan lassú kiépítése miatti zúgolódástól a szociális lakásokkal történő machinációig, a járhatatlan utakon bekövetkezett halálos balesetektől a bányarobbanások okozta gyermekbetegségekig széles a lakossági elégedetlenség skálája. S mindehhez – Tunéziához és Egyiptomhoz hasonlóan – hozzájárul a magas élelmiszerárak okozta lázongás, a fiatalok körében uralkodó, az egekbe szökő munkanélküliség, a rendőri elnyomás, a politikai és emberi szabadságjogok hiánya.

Algéria nem Tunézia és nem Egyiptom – nyilatkozta az al-Dzsazíra televíziónak Murad Medelci algériai külügyminiszter. S akár igaza is lehet. Nem azért, mert az algériai megmozdulások – amint a miniszter állítja – csupán a lakosság kisebbségét érintik. A különbség inkább az ország gazdasági potenciáljában, ásványkincsekben való gazdagságában és társadalmi berendezkedésében rejlik. Algéria jelentős olaj- és földgázkitermelő ország; igaz, ebből a gazdagságból a szegény rétegek eddig alig részesültek. Elemzők úgy vélik, hogy ha szorul a hurok, az elnyomó rendszer csöpögtethet valamicskét az elégedetlenkedőknek, és ezzel ideig-óráig elnémíthatja őket.

Az algériai társadalmi berendezkedést elemző Libérationcikk szerint ebben az országban minden hamis: nem igazi az elnök, nincs valódi sajtószabadság, nem valóságosak sem a pártok, sem képviselőik. Az igazi hatalom a hadsereg vezérkarának kezében van, Abdel-Azíz Buteflika elnök az ő utasításaikat hajtja végre. Nem elég tehát az államfőt megdönteni – mint Tunéziában és Egyiptomban –, valódi rendszerváltásra lenne szükség. Kérdés, hogy a hadsereg mit akar: a reformok vagy az eddiginél is nagyobb elnyomás felé elmozdulni.

A jelekből ítélve az előbbit választja. A legújabb hírek szerint még a héten feloldják a 19 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot, visszaállítják a szólásszabadságot és engedélyezik a tömegdemonstrációkat. Kérdés, hogy ezzel elejét veszik-e a forrongásoknak, vagy Algéria lesz Észak-Afrika újabb dominója.

Buteflika-támogató az elnök Fotójával
Buteflika-támogató az elnök Fotójával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.