Ellenzékiek kivégzését követelték Teheránban

Két tüntető vesztette életét a hétfői teheráni tüntetéseken –erősítette meg az ellenzéki értesülést az iráni parlament egyik képviselője az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint. Az egyiptomi és tunéziai forradalom melletti szolidaritási tüntetésen tucatnyi iráni sérült meg, miután a rendőrség könnygázzal és botokkal próbálta meg feloszlatni a több tízezer fő részvételével zajló megmozdulást. Az egyik halottal azonban – a hírtelevízió szerint – éles lőfegyver végzett. Egy ellenzéki honlap szerint 1500 embert tartóztattak le. Az iráni vezetés korábban üdvözölte az egyiptomi felkelés sikerét, melyet az 1979-es iráni forradalomhoz hasonlítottak. Ali Hamenei legfőbb vezető tegnap Abdullah Gül török államfővel folytatott találkozóján ugyanakkor figyelmeztette a nyugati hatalmakat, ne avatkozzanak be Egyiptom sorsába.

A teheráni utcák tegnap csöndesek voltak, s egyelőre nem tudni, folytatódnak-e a tüntetések. Az iráni reformmozgalom 2009-ben komoly vereséget szenvedett: az elnökválasztáson tapasztalt csalások miatt kitört tiltakozáshullámot a rendszer keményen leverte.

E reformmozgalom két vezető alakja, Mir Hoszein Muszvai és Mehdi Karrubi korábbi elnökjelöltek kivégzését követelte több tucat parlamenti képviselő tegnap a teheráni törvényhozásban. A két ellenzéki vezető otthonát jelenleg is biztonsági erők veszik körül. „Karubi és Muszavi velejéig korruptak, ezért bíróság elé kell, hogy álljanak” – idézte az iráni állami hírügynökség a törvényhozókat, akik később kántálni kezdték, hogy „Halál Muszavira, Karubira és Hatamira!”. Mohamed Hatami Irán reformpárti elnöke volt 1997 és 2005 között. A parlament elnöke, Ali Laridzsani pedig mindeközben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatást nyújt az ellenzéki erőknek.

Iránnak ellentmondásos a viszonya az egyiptomi forradalommal. Ahogy az Asia Times Online egyik elemzője kitért rá, a síita Teheránnak nem áll érdekében, hogy például a Muzulmán Testvériségen keresztül, erős szunnita színezetű államok jöjjenek létre a Közel-Keleten az egyiptomihoz hasonló forradalmak nyomában. Az iszlám két ágát ideológiai és politikai különbségek is elválasztják, így az elemző kevésbé tart iráni befolyástól adott esetben Egyiptomban, mint a számottevő síita közösséggel rendelkező Irakban, Jemenben, Bahreinben, Kuvaitban és Szaúd-Arábiában.

Izrael ettől függetlenül nyugtalanul figyeli a szomszédságában zajló fejleményeket. Makacsul tartja magát az a félelem, hogy az egyiptomi hadsereg valóban szabad választásokat ír ki, melyen esetleg a Muzulmán Testvériség nyer, amely egyrészt ellenséges viszonyt alakítana ki Izraellel, márészt esetleg felülvizsgálná a két ország között, 1979-ben született békeszerződést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.