Berlusconit áprilisban várják a bíróságra

Április 6-án reggel fél tízkor kezdődik a hatalmával való visszaéléssel és szexuális szolgáltatás igénybevételével vádolt olasz miniszterelnök elleni tárgyalás – döntött Cristina Di Censo milánói bírónő, aki megalapozottnak találta az ügyészség bizonyítékait.

Háromfős lesz a bírói testület, mindhárman hölgyek, akik majd határoznak a vádlott Silvio Berlusconi sorsáról. „Ez a bosszú! Nők kezébe adták a nőket kizsákmányoló Berlusconit! – kommentálta a katolikus hetilap a Famiglia Cristiana.

Női össztűz zúdult a Milánó melletti villájában „bunga-bungázó” kormányfőre: az olasz nők napok óta az utcán tüntetnek a miniszterelnöki „kupleráj” ellen. Ilda Boccassini milánói ügyésznő gyűjtötte össze a bizonyítékokat, amelyeket aztán Cristina de Censo bírónő elegendőnek ítélt.

Berlusconi tavaly május 27. éjszakáján a rendőrségre telefonált a lopásért letartóztatott, akkor még fiatalkorú marokkói Ruby szabadon engedéséért. Emiatt indult el a nyomozás a 74 éves kormányfő ellen, aki ellen a másik fő vádpont, hogy a villájában rendezett partijait pénzért látogatták, gyakran fiatalkorú lányok. A vádemelést a lányok lehallgatott telefonbeszélgetései és a Berlusconi számláiról átutalt euróezrek bizonyítják: ezért döntött úgy a bírónő, hogy nincs szükség előzetes meghallgatásra, az ügyet azonnali tárgyalásra bocsátja. A telefonért 4–12 év börtönt, a prostituáltatásért hat hónaptól 3 évig terjedő büntetést kockáztat a programjában az utcalányok ellen hadjáratot meghirdetett kormányfő, akit akár eltilthatnak a közhivatali teendőitől is.

A kedden éppen a tunéziaiakkal teli délolasz bevándorló táborokat látogató Berlusconi a sajtó elől a kormánypalotába zárkózott, ahol lázas egyeztetés indult ügyvédeivel és a szövetséges Északi Ligával. Az ellenzék a miniszterelnök azonnali lemondását és előrehozott választásokat követel. A kormánypártiak viszont a demokratikus rend elleni ügyészi támadásért kiáltanak, azt feszegetve, hogy talált a bíróság sürgősséggel időt Berlusconira, amikor más olasz éveket vár a tárgyalására. – Miért kellene lemondania? Őt is megilleti az ártatlanság vélelme – nyilatkozta az igazságügy-miniszter Angelino Alfano.

– A milánói bírónő döntése várható volt – közölték Berlusconi ügyvédei, akiknek a válaszlépése még nem ismert. Közben a pattanásig feszült politikai és társadalmi hangulatban nem kevesen az államfő, Giorgio Napolitano beavatkozását várják: a rendelkezések értelmében intézményes patthelyzetben joga előrehozott választásokat kiírni.

A császár megbukott – jelentették a külföldi tudósítók. Ám kétséges, hogy Berlusconi ellentámadás nélkül távozna a helyéről.

Bár az olasz kormányfő nem szerette volna, mégis megy az IMF Olaszországba.
Berlusconi római rezidenciájához érkezik a milánói bíró döntését követően
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.