Utcára vonultak az ellenzékiek Iránban is

Feszülten figyeli az egész világ, hogy a tunéziai és egyiptomi forradalom továbbterjed-e a Közel-Keleten. Az iráni ellenzék lelkesedését is újraélesztették az események, az iszlamista rezsim azonban kemény kézzel igyekszik elejét venni a tiltakozásnak.

Könnygázzal, gumilövedékekkel és egyes jelentések szerint paintball- (festék-) lövedékekkel oszlatták fel Teherán belvárosában az ellenzékiek felvonulását. A BBC helyszíni tudósítója szerint „teljes káosz” uralkodik a belvárosban, és a hatóságok több helyen is összecsaptak a tüntetőkkel, akik azt kiabálták: „halál a diktátorokra.” Több tucat tüntetőt letartóztattak – jelentette a Reuters. Vidéken, Iszfahánban és Sirazban is tüntettek.

A Facebookon szerveződő tüntetésre a közösségi oldalon ötvenezer támogató „íratkozott fel”, hétfőn azonban csak néhány ezren jelentek meg az utcákon. Talán nem véletlen: Iránban már péntektől készültek a hatóságok a hétfői tüntetésre. (Ugyanazon a napon, amikor Mahmud Ahmadinezsád elnök örömét fejezte ki amiatt, hogy a tömegtüntetések következtében lemondott Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.) Az iráni ellenzék által meghirdetett tiltakozást betiltották, a hét végén pedig az ellenzéki vezető, Mehdi Karubi internetes oldala szerint 18 aktivistát tartóztattak le. Karubit és a másik közismert ellenzéki vezetőt, Mir Husszein Muszavit hétfőn házi őrizetbe helyezték. A tüntetés tervezett útvonalán eltorlaszolták a metróbejáratokat, és a hatóságok nagy számban voltak jelen az utcákon. Számos internetes oldalt is korlátoztak, valamint zavarták a műholdas televíziócsatornák adását.

Iránban mind az ország vezetése, mind az ellenzék példaértékűnek tekinti a Tunéziában és Egyiptomban történteket. A legfőbb vallási vezető, Ali Khameini ajatollah szerint „iszlám ébredés” történt a két északafrikai országban, és az 1979-es iráni eseményekhez hasonlította azokat, amikor a forradalom elsöpörte az amerikaiak által támogatott sahot. Az ellenzék szerint azonban inkább saját, 2009. júniusi tüntetéseikre hasonlítanak az események, amikor tízezrek követelték az államfő lemondását az elnökválasztást követően. Akkor a Forradalmi Gárda leverte a tiltakozásokat, két embert felakasztottak és a tüntetők közül sokan még ma is börtönben vannak – emlékeztet a Reuters. Legutóbb 2009 decemberében tüntetett az iráni ellenzék, akkor nyolc ember meghalt.

Tegnap első hivatalos látogatásán tartózkodott Teheránban Abdullah Gül török államfő, aki sajtótájékoztatóján –Iránt ugyan nem megnevezve – azt fejtegette: A közel-keleti országoknak meg kell hallgatniuk a nép követeléseit, mert ha nem ezt teszik, akkor a nép saját kezébe fogja venni az irányítást.

Mindeközben az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette: Twitter-csatornát indít fárszi nyelven, hogy a mikroblogoldalon keresztül is eljuttassa üzenetét az irániakhoz.

Lángokban áll egy szemeteskonténer egy teheráni utcában, miközben  az egyiptomi és tunéziai fejleményeket köszöntő kormányellenes tüntetők összecsaptak iráni rendőrökkel
Lángokban áll egy szemeteskonténer egy teheráni utcában, miközben az egyiptomi és tunéziai fejleményeket köszöntő kormányellenes tüntetők összecsaptak iráni rendőrökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.