Orbántól félti a szlovákiai magyarokat egy pozsonyi képviselő

Új javaslattal állt elő a kormánypárti szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jogi szakértője, mindössze két nappal azután, hogy leszavazta koalíciós képviselőtársainak indítványát a szlovák állampolgársági törvény módosításáról.

Radoslav Procházka közölte: a vonatkozó európai dokumentumok és ajánlások rendező elvére, a természetes kötődés feltételére alapozza saját törvénytervezetét, amely szerint az a hazai személy, aki önszántából olyan állam polgárságát kéri és kapja meg, amelyhez állandó lakhely vagy munkahely révén nem fűzik valós kötődések, elveszítené a szlovák állampolgárságot. Ez a rendelkezés addig lenne hatályos, ameddig a kettős állampolgárságról nem születik meg a legutóbbi, pozsonyi magyar–szlovák kormányfői találkozón kilátásba helyezett kormányközi egyezség.

– Ennek az ideiglenes jogi eljárásnak nem büntető, hanem megelőző jellege lenne. Egyúttal pedig megakadályozná, hogy a szlovákiai magyarok Orbán Viktor politikájának eszközeivé váljanak. Csak idő kérdése, hogy a kettős magyar állampolgárok mikor kapnak aktív és passzív választójogot, amivel a magyarországi politikai és államközösség teljes jogú tagjai lesznek. Azután pedig akár a Jobbik is kampányolhatna Szlovákiában – nyilatkozta. Több szlovák kormánypárti politikus, valamint Robert Kalinák, az ellenzéki Smer egyik alelnöke is támogathatónak tartja Radoslav Procházka tervezetét.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla pártelnök közölte: – A szlovák képviselő javaslatát a kormánykoalíciós tanácson vitatjuk meg. A Híd álláspontja pedig változatlan. Addig folytatjuk a parlamenti obstrukciót, ameddig a négy kormánypárt vezetői által jóváhagyott törvénymódosítás nem kerül újra a parlament elé, s nem hagyják jóvá, méghozzá a kormányprogramnak megfelelően – szögezte le.

Iveta Radicová úgy véli, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos vitát csak kétoldalú egyezség révén lehet ésszerűen rendezni. – Ezért diplomáciai csatornákon szorgalmazom budapesti partneremnél a tárgyalások mielőbbi megkezdését – tette hozzá a szlovák kormányfő.

A pozsonyi belügyminisztériumban tegnap közölték, hogy tavaly július óta (amikor a Fico-féle jogszabályt elfogadták) harminckét személy veszítette el szlovák állampolgárságát.

Közülük tizenketten német, tízen osztrák, öten cseh, ketten brit állampolgárok lettek, egyegy személy pedig magyar, olasz, illetve holland állampolgárságot kapott.

Radicová és Orbán a pozsonyi találkozón
Radicová és Orbán a pozsonyi találkozón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.