Mubarak kómába esett?

A hatalmat gyakorló katonai tanács felszólított tegnap a sztrájkok és a tüntetések beszüntetésére, miután állami alkalmazottak ezrei (mentősöktől a buszvezetőkig) magasabb béreket kezdtek követelni.

Az AP hírügynökség szerint amolyan utolsó figyelmeztetésnek tűnt a felszólítás a Hoszni Mubarak elnököt demokratikus felkeléssel múlt pénteken távozásra kényszerítő demonstrálóknak, szakszervezeteknek, hogy vissza kell térni a normális kerékvágásba, különben a katonák csinálnak rendet.

A katonák így távozásra szólították fel a Tahrir téren maradt néhány tucatnyi tüntetőt is, majd a várakozási idő lejártával kiszorították őket a térről. A tüntetőkhöz próbált csatlakozni több száz egyenruhás és civil ruhás rendőr, akik azt bizonygatták, hogy méltánytalanul állítják be őket árulóknak. Délutánra ismét mintegy kétezer tüntető vonult a térre, feltartóztatva az ottani gépkocsiforgalmat.

Közben a népfelkelést interneten szervezők egy csoportja találkozott katonai vezetőkkel, hogy első kézből tájékozódjon arról, hogyan készül a hadsereg a demokratikus reformok megvalósítására. A legfelsőbb katonai tanács részéről ígéretet tettek, hogy esetleg már tíz napon belül elkészítik az új alkotmány szövegét, s azt két hónapon belül népszavazásra bocsátják. A katonákkal tárgyaló csoport tagja volt Váel Gonim, a Google internetes óriáscég közel-keleti és észak-afrikai marketingigazgatója, akit a megmozdulás idején letartóztattak, és csak nemrég engedtek szabadon. Vele volt egy ismert blogger, Amr Szaláma, aki elmondta: meggyőződött róla, hogy a hadsereg szakított a Mubarak-rezsimmel, amely nem ismerte fel, hogy a világhálón született mozgalmak törvényes ellenzéki erőt képviselnek.

Egyiptomban híre ment, hogy a közelmúltbeli események aláásták a volt államfő egészségét, és a hatalomból távozott idős politikus állapota súlyos. Egy ellenzéki egyiptomi lap tegnap – a volt elnök környezetéből származó értesülésre hivatkozva – azt állította, hogy Mubarak kómába esett, de otthon, és nem kórházban ápolják. Ahmed Safík miniszterelnök korábban azt közölte, hogy Mubarak és családja Sarm-es-Sejkben van.

Mubarak bankszámláinak esetleges befagyasztása is szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán – erősítette megChristine Lagarde francia gazdasági miniszter. Mint elmondta, Párizs kész az együttműködésre az egyiptomi – valamint hasonló ügyekben a tunéziai – igazságügyi hatóságokkal. Az ENSZ és a világbank is tett ilyen irányú kezdeményezéseket, és pénteki bukása után Svájc is olyan döntést hozott, hogy befagyasztja Mubarak elérhető javait.

A jemeni politikai reformokat és Ali Abdullah Szaleh elnök távozását követelve hétfőn, immár negyedik napja több mint ezren tüntettek Szanaában. Az egyetemistákból, jogvédőkből, ügyvédekből, szakszervezeti vezetőkből álló tömeggel szemben több tucat ellenfelvonuló is érkezett az elnök fotójával. A főváros központjában a rendőrség tartotta egymástól távol a két tábort. Szaleh elnök leszerelendő a tüntetőket, korábban már megígérte, hogy nem indul a 2013-ban esedékes elnökválasztásokon. A helyi állami televízió egyébként közölte, hogy az elnök vasárnapi találkozóján az amerikai nagykövettel bejelentette, hogy elhalasztja a hónap végén esedékes washingtoni látogatását. (AP)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.