Belebetegszik Románia a reformba

Kivándorolni készülnek a romániai családorvosok: így tiltakoznak az egészségügyi minisztérium által ajánlott keretszerződés ellen. Közben több kórházban az orvosok a páciensekkel karöltve tiltakoznak a tervezett átszervezések ellen.

Omer Hadit prosztataműtét közben érte az áramszünet. A palesztin származású romániai orvos néhány percig várt, hogy beinduljon a generátor, aztán elküldte a nővért elemlámpáért. – Kellemetlen lámpafénynél operálni, de először fordul elő – szabadkozott másnap. – Újjászülettem! – hálálkodott a hetvenhét éves páciens.

Az eset január végén történt a román–magyar határhoz közeli Avasfelsőfalun (Negresti). A Szatmár megyei kórház egyike lehet annak a közel kétszáz létesítménynek, amely új rendeltetést vagy menedzsmentet kap: hetvenegy kórházat öregotthonná alakítanak, a többit összevonják.

„Kórházat, nem menhelyet!” – állta el a főbejáratot tegnap a bukaresti Caritas kórház mintegy nyolcvan alkalmazottja. – A kerület egyetlen szülészete vagyunk – érvelt a tömeg élén álló főorvos. A kórház április elsejétől öregotthonná alakul, az alkalmazottak egy részét megtartják, a többit áthelyezik más bukaresti kórházakba, ahol foghíjas a személyzet.

A Kolozsvárhoz közeli Aranyosgyéresen is utcára vonultak tegnap az orvosok és ápolók, mintegy száz páciens kíséretében. Kiderült, hogy utóbbiak a kórház léte miatt aggódnak, holott csupán az adminisztráció kerül át a szomszédos tordai kórházhoz.

– Hirtelen kiderült, hogy a páciensek elégedettek, van elég műszer, jól működnek a kórházak. Én másként látom, továbbra is – kommentálta a tiltakozáshullámotCseke Attila egészségügyi miniszter. Az átszervezéstől nem áll el a minisztérium, arra hajlandó csupán, hogy egyenként újraelemezze az összevonásra vagy átszervezésre javasolt létesítmények helyzetét.

Az egészségügyi tárcának gondot okoznak a háziorvosok is. – A miniszter idegen tollakkal akar ékeskedni: ránk hárítaná az egészségügy informatizálásának terhét – foglalta össze az elégedetlenség okát Doina Mihaila, a családorvosok képviselője. Az egészségügyi kártya bevezetésére utalt, ami a miniszter reményei szerint fontos eszköze lesz a költségcsökkentésnek. A kártyába beépített csip tartalmazza ugyanis a kórtörténeti adatok mellett az adott páciens által igénybevett orvosi szolgáltatások, köztük az ártámogatott gyógyszerek nyilvántartását is. A számítógépes nyilvántartásból könnyűszerrel kiolvasható, ha az orvos előnyben részesíti egy-egy gyártó vagy forgalmazó termékeit. A családorvosok azzal hárítanak, hogy „nem informatikusok”, hiába várja tőlük a minisztérium, hogy feltöltsék adatokkal az egészségügyi kártyákat. Kijelentették: magánpraxist kezdenek vagy kivándorolnak, ha a minisztérium nem változtat álláspontján.

A bukaresti Marie Curie gyermekkórházban egy orvos készül műtétre
A bukaresti Marie Curie gyermekkórházban egy orvos készül műtétre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.