„Ez nem demokrácia, hanem rendetlenség”

Elsőként Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője érkezett tegnap Tuniszba, majd Franco Frattini olasz külügyminiszter is tárgyalt az átmeneti kormány fejével, Mohammed Gannúsival az Európa felé irányuló menekülthullám feltartóztatásáról.

Lampedusa szigetére az utóbbi öt napban mintegy ötezren érkeztek halászhajókon. Roberto Maroni olasz belügyminiszter még vasárnap jelezte, hogy készek logisztikai segítséget nyújtani Tunéziának, így akár olasz rendőröket telepítene az ottani tengerparthoz.

Egyszerű lenne a gyanúsítással élni, hogy az egy hónapja megdöntött Ben Ali rendszerét kiszolgálók menekülnek, tartva a felelősségre vonástól. Ám valószínűbb, hogy – mint állítják – munkanélküliek, akiknek a kialakult káoszhelyzetben még kevesebb a reményük. A turizmus, amely a tízmilliós országban közvetlenül több mint 400 ezer embernek, áttételesen egy milliónak biztosított megélhetési lehetőséget, december óta a megszokott bevételnek a felét hozza. A munkanélküliség a régi rendszer idején is hivatalosan 14 százalékos volt, az ország belső – a turizmus által nem érintett – szegényebb részein pedig 30 százalék körüli.

A Ben Ali és multimilliomos családja távozása óta eltelt immár egy hónap, ám az észak-afrikai ország lakosai közül egyre többen kezdenek rádöbbenni, hogy a 23 évig tartó rendszer megdöntése valójában a könnyebb feladat volt. A neheze még hátravan.

Béremelési követelésekkel hol ez, hol az a szakma sztrájkol, és a munkanélküliek napi rendszerességgel tüntetnek. A fővárosban, Tunisz üzleti negyedeiben az árusok korán zárnak, pedig a kijárási tilalom már csak éjféltől reggel ötig tart. Félnek a rablásoktól, hiszen tízezer fogoly jutott ki a börtönökből. „Ez nem demokrácia, hanem rendetlenség. Maga is láthatja, hogy a rendőrök, akik leszerepeltek a tüntetők elleni kemény fellépéssel, most hiányoznak az utcákról” – mondta egy mobiletelefon-árus a The New York Times tudósítójának.

A törékeny ideiglenes kormány energiáit a közbiztonság, a munkanélküliség, a sztrájkok kötik le, miközben az új alkotmány kidolgozása, illetve fél éven belül a beígért általános választások megtartása lenne a fő feladata. Jellemző, hogy a hétfői uniós és olasz vendég érkezését megelőzően mondott le a 75 éves Ahmed Ounaies külügyminiszter, miután a tárca dolgozói többnapos sztrájkkal tiltakoztak a régi gárdához tartozó főnökük ellen.

Tunéziai illegális bevándorlók újabb csoportja az olaszországi Lampedusa szigetén
Tunéziai illegális bevándorlók újabb csoportja az olaszországi Lampedusa szigetén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.