Csodák moszkvai palotája

Budapest olcsón adta, Moszkva drágán vette az orosz fővárosban álló magyar kereskedelmi kirendeltség (Kerki) épületét. Valószínűleg ugyanattól a Diamond Air offshore cégtől, amely megvásárolta hazánk legnagyobb állami tulajdonú külföldi ingatlanát.

Hétszer annyiba kerülhetett az orosz költségvetésnek a Kerki, mint amennyit a magyar kormány kapott érte. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a 2008-as büdzsében megjelent egy 3,5 milliárd rubeles (egy rubel kb. 7 forint) tétel, az orosz Regionális Fejlesztési Minisztérium (Minregion) átköltöztetésére a volt magyar ingatlanba – írta az orosz Védomosztyi napilap. Ezen túl kell még megoldania a minisztériumnak a 17 ezer négyzetméteres, a lap szerint balesetveszélyes épület felújítását is. Bár a Minregion saját, 2009-es becslése szerint ez 263 millió rubelből is biztosítható lett volna, tavaly év végén már 1,5 milliárd rubelt irányzott elő a renoválásra. Enynyiből alighanem új irodaházat lehetne felhúzni a Kerki helyére, felújításhoz ez az összeg túlzónak tűnik, akárcsak a 100 millió dollár körüli vételár, amely miatt Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes a szerződés érvénytelenítését javasolta. A vitát a Minregion végül tisztázta, ígéretet téve a költségtakarékos felújításra – mondta a tárca képviselője a Védomosztyinak.

Az MTI moszkvai tudósítója szerint a „máskor rendkívül alapos és pontos” Védomosztyi nem említi, hogy honnan származik az általa említett 52 millió dolláros értékbecslés, és csak az épületre vonatkozott-e, vagy az oroszok tulajdonában lévő telekre is. Akkoriban a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlanforgalmazó cég is végzett egy becslést, amely egyes források szerint 20 millió dollár alatt volt, erről sem tudni, hogy milyen szempontok alapján készült.

A magyar kormány által 21,3 millió dollárért – valamint a Diamond Air által állítólag már 2005 decemberében átutalt 500 millió forintos „előlegért” eladott Kerki Mihail Gec tavalyi nyilatkozata szerint 60–70 millió dollárt érhet a moszkvai ingatlanpiacon. Az általa vezetett, Preadum Oncor International nevű ingatlancégnél lapunknak megerősítették: ez a becslés „minden bizonnyal helytálló”, ám azt nem tudták megmondani, hogy önmagában vagy a 0,9 hektáros telekkel együtt értendő-e. Utóbbi ugyanis az orosz főváros tulajdonában állt, így az eladáskor csak az épületért kaphatott pénzt a magyar kormány. A Diamond Air nevű luxemburgi offshore céget a Viktor Vekszelberg által irányított Renova Grouphoz tartozó Renova Industries alapította 2005-ben. 2008 decemberében, a Kerkiügylet lezárulta után a Diamond Airt átadták a ciprusi bejegyzésű Osville Enterprises Ltd.-nek. 2009 őszén pedig átkerült Luxemburgból Belize-be, irányítókként egy ciprusi magánszemélyt és két Belize-ben bejegyzett céget megjelölve. Egyébként Vekszelberg vásárolta meg a magyar állam 100 milliárd forintos, behajthatatlannak minősített kazahsztáni követelését, hatmilliárd forintért.

A 2009 áprilisában megalakult Bajnai-kormány külügyminisztere, Balázs Péter vizsgálatot rendelt el a moszkvai ingatlan eladásával kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, a vizsgálat anyagát átadta az Állami Számvevőszéknek, az ügyészségnek, valamint utódjának, Martonyi Jánosnak.

Az MTI-nek nyilatkozó, nevük mellőzését kérő szakértők szerint a Kerki adásvételéről még az orosz kormány sem határozhatott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hozzájárulása nélkül. Az épület ugyanis alig néhány száz méterre van a moszkvai Fehér Háztól, az orosz kormány épületétől, ráadásul a kettő között semmilyen magasabb építmény nincs.

A moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség üzleti dolgai ról és magáról az épületről alighanem az a gazdasági diplomata tudta a legtöbbet, aki a rendszerváltást követően több turnusban is a kirendeltség igazgatója volt. Szűcs Pál azonban már nem segítheti az ügy tisztázását: 2009. május 16-án autóbaleset áldozata lett Oroszországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.