Házi torpedó Bugáréknak

A pozsonyi koalíció visszavonta indítványát, miután négy kormánypárti képviselő nem támogatta a szlovák állampolgársági törvény módosítását. Bugár Béla szerződésszegésről beszél, de a koalíció marad.

Indulatos parlamenti vita után tegnap a Híd párt egyik képviselője visszavonta azt a kormánypárti indítványt, amellyel lényegesen enyhíteni kívánták a Robert Fico miniszterelnöksége idején elfogadott szlovák állampolgársági törvényt. Gál Gábor azzal indokolta a döntést, hogy négy koalíciós képviselő a második olvasat végén a koalíciós tervezet ellen szavazott. Később két kormánypárti képviselő a Fico vezette ellenzéki Smer által benyújtott módosító javaslatot támogatta, amely azonban még így sem szerzett többséget. A két sikertelen voksolás nyomán érvényben maradt a Ficoféle jogszabály.

Bugár Béla szerint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egy-egy képviselője szavazatával megsértette a koalíciós szerződést. – Ameddig az érintett két kormánypárt elnöke nem von le ebből megfelelő következtetéseket, a Híd sem tartja magára nézve kötelezőnek a koalíciós egyezséget – közölte a pártelnök. Richard Sulík, a SaS elnöke közölte: az ellenzékieket támogató Igor Matovicot kizárták a parlamenti frakcióból. Így hetvenhétre zsugorodott a kormánypártiak létszáma a százötven tagú képviselőházban.

Matovic magatartását lapunknak nyilatkozva azzal indokolta: ha elfogadták volna a kormánypárti javaslatot, akkor Orbán Viktor rövidesen Szlovákiában kampányolna a magyar állampolgárságot is szerzett hívei között. Radoslav Procházka (KDH) alkotmányjogász az ellenszavazatát azzal magyarázta, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező személyek akár a szomszédos országban tevékenykedő szélsőséges pártok szlovákiai szervezeteit is megalapíthatnák. Az ellenzéki Smert vezető Fico nagy szlovák győzelemről beszélt.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának vezetője szerint a pozsonyi parlamentben a nacionalizmus, a populizmus és a hungarofóbia legyőzte a józan észt. – Ismét nyilvánvalóvá vált, mennyire gyenge a koalícióban a Híd pozíciója – nyilatkozta a Népszabadságnak.

Bugár indítványáraIvetaRadicová kormányfő tegnap estére összehívta a kormánykoalíciós tanácsot. – Ami csütörtökön történt, az a vég kezdete lehet. Ezért tisztázni kell, hogy a kormánykoalíció többségben vagy kisebbségben van-e a parlamentben – közölte a Híd elnöke. A tanácskozás után a miniszterelnök asszony bejelentette: egyezség született arról, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosítását indítványozó tervezet rövidesen kormányjavaslatként kerül ismét a pozsonyi törvényhozás elé. A pozsonyi kabinet a kettős állampolgársággal kapcsolatos vitákat a magyar féllel együtt, kormányközi egyezséggel szeretné lezárni – közölte.

A szlovák állampolgárságról rendelkező jogszabályt tavaly júliusban fogadta el a pozsonyi parlament – mindössze néhány órával azután, hogy az Országgyűlés megszavazta a könnyített magyar visszahonosítással kapcsolatos törvényt. A rendelkezések alapján, aki kéri és megkapja a külföldi állampolgárságot, azonnal elveszíti a szlovákot.

Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke (balra) és Bugár Béla, a Híd elnöke a pozsonyi parlamentben. Fogy a kormányzati többség
Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke (balra) és Bugár Béla, a Híd elnöke a pozsonyi parlamentben. Fogy a kormányzati többség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.