Üzent a „vörös herceg” Marokkónak

A tunéziai és az egyiptomi változásokra való hivatkozással „sürgős demokratikus reformokat” és a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését követeli a legbefolyásosabb marokkói iszlamista mozgalom.

Az Igazság és Jótékonyság nevű szervezet internetes kiáltványa szerint az észak-afrikai országban milliók szenvednek szükséget, mivel Marokkó kincseit egy szűk réteg sajátította ki, akárcsak Tunéziában Ben Ali klikkje. Ezen az igazságtalanságon a hatalmi ágak szétválasztásával, az alkotmányos intézmények hitelének helyreállításával lehet segíteni. Az iszlamisták február 20-ra tömegtüntetést hirdettek „széles körű demokratikus reformok” beindításának követelésével. Mohamed Darif marokkói politológus a párizsi Le Monde-nak nyilatkozva hangsúlyozta, a szervezet fellépését azért is komolyan kell venni, mert az Igazság és Jótékonyság jelentős mozgósító erővel bír.

A marokkói hatalom nem tart attól, hogy a tunéziai és az egyiptomi fertőzés átterjed a monarchiára. A hatóságok szerint a mintegy 32 millió lakosú országban a belső helyzet teljesen stabil, itt sokkal jobbak az életkörülmények, jóval alacsonyabb a munkanélküliség, mint más Maghreb-államban. Az iszlamista dokumentumra reagálva Khaled Naciri tájékoztatási miniszter azt hangoztatta, hogy „Marokkó már régen elkezdte a demokratizálás visszafordíthatatlan folyamatát”, az országban szólásszabadság van.

Ezt a rendszer ellenfelei hevesen vitatják. Rabatban a legnagyobb feltűnést VI. Mohamed király unokatestvérének, Moulay Hicham nyilatkozata keltette. A „vörös hercegnek” titulált 46 éves Hicham – aki a harmadik helyet foglalja el a trónöröklési rendben – a madridi El Paísnak arról beszélt, hogy országát ugyan még nem érte el a tunéziai elnök elűzése nyomán kirobbant regionális elégedetlenségi hullám, ám ez csak idő kérdése. –Ne csapjuk bemagunkat, a térség szinte valamennyi tekintélyuralmi rendszerét eléri ez a tiltakozási hullám, s Marokkó aligha lesz kivétel – hangoztatta. Szerinte csak az lehet kérdéses, hogy a várható tiltakozás megreked-e a szociális szférában, vagy átterjed a politikai mezőre is. Hicham nem tagadta, hogy VI. Mohamed trónra lépése nyomán országában liberalizálási intézkedések történtek, de szerinte az egy évtizede indult folyamat megrekedt. Úgy látja, az országot újra dinamizálni kellene, elkerülve a radikalizmus kísértését.

Interjújában a herceg úgy fogalmazott: a tunéziai forradalom és az egyiptomi megmozdulások egyaránt azt mutatják, hogy a térséget illetően a korábbi sémákkal ideje leszámolni. A szóban forgó eseményeknek szerinte már nincs vallási, antiimperialista vagy antikolonialista jellegük. Európának fel kell hagynia a diktatúrák támogatásával, és a tartós változásokért harcoló erők mellé kell állnia – jelentette ki Hicham.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.