Nyitva a mártírok kapuja

Mélységesen felháborította a kairói Tahrir tér tüntetőitOmar Szulejmán alelnök kijelentése, miszerint abba kellene hagyni a tiltakozó akció kat, máskülönben fennáll a katonai puccs veszélye.

Az egyiptomi alelnök állami és független lapok főszerkesztőivel beszélgetve hangoztatta, noha nem rendőri eszközökkel akarják kezelni a belpolitikai válságot, hanem tárgyalásokat kívánnak folytatni a demokratikus reformokat követelő tüntetőkkel, de mindennek megvan a maga határa: a tüntetések nem tarthatnak a végtelenségig. Omar Szulejmán figyelmeztetett: beláthatatlan következményekkel járhat az erőszakkal kikényszerített hatalomváltás. Ez utóbbi alatt nem katonai puccsot ért, hanem egy olyan erő hatalomra kerülését, amely erre a szerepre nincs felkészülve – tette hozzá.

Aligha kétséges, hogy Szulejmán az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szélsőséges iszlám erőkre gondolt. Már korábban is utalt rá, hogy a terroristák közül a kaotikus állapotokat kihasználva sokan szöktek meg egyiptomi börtönökből és keveredtek a Tahrir téri tüntetők közé. Szavait igazolni látszik az al-Kaida iraki szárnyának felhívása, amely szent háborúra szólítja fel az egyiptomi kormányellenes tüntetőket. Egyben arra buzdítja a demonstrálókat, hogy a sarián alapuló kormányt hozzanak létre. A szent háború ügye és a mártírok kapuja nyitva van Egyiptomban – olvasható a nyilatkozatban. A terroristacsoport felszólítja az egyiptomiakat, hogy „ne induljanak el a demokrácia csalóka útján”.

– Nem létezik egy iszlamista Egyiptom kockázata – állítja ezzel szemben Amr Músza, az Arab Liga főtitkára a Le Monde internetes kiadásában megjelent interjúban. A 74 éves egyiptomi politikus, aki maga is kacérkodik az elnökjelöltséggel, a francia lapnak elmondta: a Nyugat annyira tart a vallástól, hogy a demokráciát is kész feláldozni miatta – ám ez téves helyzetértékelés. Músza szerint a Muzulmán Testvérek nem voltak az egyiptomi „forradalom” irányítói között, a lázadás sokkal inkább a fiatalság és a középosztály megmozdulása. Erre utal szerinte az is, hogy amikor a rendfenntartó erők eltűntek Kairó utcáiról, a belvárosi zsinagóga sértetlen maradt. Egy kővel sem dobták meg, egyetlen graffitit sem festettek rá. Músza szerint most gyors és konkrét intézkedéseket kell hozni, az alkotmánymódosítást haladéktalanul végrehajtani, a parlamentet pedig feloszlatni.

Az egyiptomi bevándorlási szervek azt az utasítást kapták, hogy ne engedjenek be palesztinokat az országba. A kairói repülőtérről szerdán vissza is fordítottak 12 palesztint azokba az országokba, ahonnan érkeztek. Állítólag átmeneti intézkedésről van szó, amely nem vonatkozik az Egyiptomban élő, illetve oda házasodott palesztinokra.

Kairói tüntető a Koránt lobogtatja
Kairói tüntető a Koránt lobogtatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.