Levadászták a román vámosok főnökét

Vád alá helyezte a román korrupcióellenes ügyészség Radu Traian Margineant, az országos vámhatóság elnökét. Traian Basescu államfő azt szeretné, ha „nemcsak a parasztokat ütnék le, hanem a királynőt is”.

A román vámosok főnökét hatalommal való üzérkedéssel vádolják. Radu Traian Marginean szabadlábon védekezhet, viszont az ügyben egy hete őrizetbe vettek két üzletembert. Az ügyészek szerint az ő közvetítésükkel vásárolta meg állását 2009 szeptemberében a halmi (Halmeu, Szatmár megye) vámparancsnok, Nicoleta Dobrescu – 130 ezer euró fejében.Néhány hónappal később a két férfi további 300 ezer eurót követelt a nőtől, hogy az megtarthassa az állását. Az ügyészek feltételezik, hogy a pénz egy része az országos vámhatóság elnökéhez került.

A korrupcióellenes ügyészek negyvenöt vámos és határrendőr letartóztatását rendelték el. Összesen mintegy száz, korrupcióval gyanúsított határrendőrt és vámost vettek őrizetbe, ezúttal a román–szerb határon lévő temesmórai (Stamora Moravita) és néranádasi (Naidas) határátkelőknél. Azzal gyanúsítják őket, hogy megvesztegetés fejében szemet hunytak az illegális cigarettacsempészet fölött. A múlt héten az ukrán határon lévő szeretvárosi (Siret) átkelőnél vettek őrizetbe több tucat vámost és határrendőrt, szintén korrupció miatt. Közülük 59 előzetesben várja a bírósági tárgyalást.

Traian Basescu államfő egy tévéinterjúban cáfolta, hogy a kiterjedt akciónak köze volna Románia tavaszra tervezett schengeni csatlakozásához, amit Franciaország és Németország éppen a korrupció miatt ellenez. Az elnök szerint az akciót még tavaly nyáron (!) rendelte el a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT).

– Az a döntés született, hogy az akciót végrehajtjuk, függetlenül attól, milyen hatással lesz a schengeni csatlakozásra – mondta az elnök. Megfi gyelők szerint a vámosoknál zajló „nagytakarítás” hátterében a vezető kormánypárton belüli csoportok versengése állhat. A Demokrata-liberális Párt (PD-L) márciusban tisztújító kongresszust tart, amelyen a jelenlegi pártelnök-kormányfővel szemben álló régi gárda vezéralakja, Vasile Blaga volt belügyminiszter is indul az elnöki posztért.

Blaga maga regionális vámparancsnok volt Nagyváradon, és közeli viszonyban állt a most vád alá helyezett vámfőnökkel.

Az ügy kérdéseket vet fel az Európai Unió szakértői vizsgálatainak hatékonyságával kapcsolatban. A Románia schengeni felkészültségét vizsgáló bizottság a temesmórai átkelőnél is tájékozódott, és vélhetően mindent rendben lévőnek talált, miután a szakértői jelentést elfogadta Brüsszel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.