Kerülővel fognák meg Silvio Berlusconit

A milánói ügyészség azonnali bírósági eljárás keretében kezdeményezte a 74 éves Silvio Berlusconi olasz kormányfő vád alá helyezését fiatalkorúakkal folytatott üzletszerű szexuális kapcsolatai és az úgynevezett Ruby-ügyben való visszaélés miatt.

Berlusconi a szerdai kormányülést követően „szégyenletesnek” nevezte az ügyészség kérvényét, mondván, az sérti a törvényt, mert szembemegy a parlamenttel, (amely kompetens a kormányfő mentelmi jogában). Szerinte a baloldali ügyészek „felforgató” lépése „besározza” Itáliát. Azonnal Berlusconi védelmére kelt a koalíciós partner, Umberto Bossi. – A parlament már döntött. Az ügyészek most mégis totális háborút akarnak – idézte az ANSA az Északi Liga vezetőjét.

Az azonnali bírósági eljárás valóban lehetőséget ad a parlament megkerülésére, ilyen esetben nincs szükség előzetes meghallgatásra sem. Éppen ezért Edmondo Bruti Liberati ügyész közölte: a vád alá helyezéssel egy időben a bíróságnak küldött jegyzékben aláhúzták, hogy nincs ok „miniszterelnöki hatáskörben elkövetett bűntényt” feltételezni. Sőt az ügyészség jelezte azt is, nem kívánnak felhatalmazást kérni (a képviselőháztól) olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekre, amelyekben a kormányfő maga érinti a Ruby-ügyet. Ezek nélkül is „megfelelő bizonyíték” áll rendelkezésre, amelyet két kötetben, összesen 782 oldalon foglaltak össze – beleértve számos lehallgatott telefonbeszélgetés leiratát.

A vádemelésről Cristina de Censo milánói bírónak öt nap alatt kell döntenie. Ha befogadja a kérvényt, akkor akár heteken belül megkezdődhet a per, amely az első olyan lenne, amely Berlusconi magánéletét, s nem üzleti birodalma visszaéléseit firtatja. Állást kell foglalnia a milánói bíróság illetékességében is. Az északi nagyvároson kívül, Arcoréban található Berlusconinak a villája, ahol a vád szerint a találkák zajlottak a prostituáltakkal, köztük a marokkói származású Karima el Mahrouggal, a Ruby néven futó bártáncosnővel. Berlusconit nem csak amiatt marasztalják el, hogy Ruby még nem volt 18 éves, amikor részt vett ilyen partikon. Tavaly májusban a kormányfő közbenjárására engedte el a milánói rendőrség a marokkói lányt, akit háromezer euró eltulajdonításáért vettek őrizetbe. Védőügyvédei akkor arra hivatkoztak, hogy a kormányfő el akarta kerülni a diplomáciai bonyodalmat, mert Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rokonának hitte Rubyt. Olasz ellenzéki lapok szerint viszont Berlusconi attól félt, hogy a lány a rendőrségnek mindent elmond a villájában töltött estékről. Azóta Berlusconi és Ruby is a nyilvánosság előtt cáfolta, hogy szexuális kapcsolat lett volna köztük. Más kérdés, hogy telefonlehallgatások szerint a lány dicsekedett, mennyi pénzt és ajándékot ígért neki a kormányfő, amit persze Berlusconi tagad. Az olasz alkotmánybíróság a közelmúltban részben felfüggesztette Berlusconi mentelmi jogát, aki ellen két adócsalási ügyben is felújul az eljárás az elkövetkező hetekben.

Berlusconi-hívő tüntetők a milánói bíróság épülete előtt. Nekik szent a kicsapongó kormányfő
Berlusconi-hívő tüntetők a milánói bíróság épülete előtt. Nekik szent a kicsapongó kormányfő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.