Afganisztán: nem kellünk?

Lehet, hogy a vártnál korábban térhetnek haza az Afganisztán Baglan tartományában szolgáló magyar katonák.

A koalíciós erők legfőbb, tartományi szintű katonai támogatóépítő szervezeteinek (PRT-k) távozását sürgette Hamid Karzai afgán elnök a minap a müncheni biztonságpolitikai tanácskozáson. Karzai szerint a PRT-k – amelyek elsődleges feladata az adott tartomány gazdasági-szociális infrastruktúrájának helyreállítása – egyenesen „akadályozzák” az afgánokat az ország feletti ellenőrzés átvételében. Az ellenzéki Változás és Remény Párt vezetője, a „nyugatos” Abdullah bírálta az elnök bejelentését.

Eddig egyik NATO-tagállam sem reagált a felszólításra, hogy a PRT-k szedelőzködjenek. A nagyobb nyugati országok már bejelentették a katonai kivonulás menetrendjét, de az új NATO-tagok körében – ígyMagyarországon is – teljes a csönd. A csehek a minap küldték Afganisztánba az újonnan beszerzett páncélozott harci járműveiket, hogy megerősítsék a PRT-jük védelmét. A lengyelek lőgyakorlatot tartottak hatalmas tűzerejű, 152 mm-es lövegeikkel: „belőtték” a bázisuk körzetét.

Magyarország most lát hozzá az amerikaiak által kölcsönadott 19 Maxxpro páncélozott jármű elosztásához, és Humveeket is vár az amerikaiakkal kötött beszerzési csereegyezmény alapján. A HM kérdésünkre megerősítette, hogy 2012-ben tervezik szállítóhelikopterek (Mi–17-esek) és a személyzet afganisztáni telepítését. Ennek egyik feladata a magyar vezetésű PRT támogatása lenne. Értesüléseink szerint Baglan lehet az egyik első régió, ahonnan elindul a kivonulás.

A szövetséges erők és az afgán kormánycsapatok – a közelmúltban idetelepített amerikai harccsoport támogatásával – az elmúlt hetekben több offenzívát indítottak, hogy megtisztítsák a tartományt a felkelőktől. Naponta érkeznek hírek Baglanból és északi szomszédjából, Kunduz tartományból a kormányoldalra átállt felkelőkről, helyi parancsnokokról.

 

A magyar tábor kerítése a Baglan tartománybeli Pul-i-Kumriban
A magyar tábor kerítése a Baglan tartománybeli Pul-i-Kumriban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.