Újra zsúfolt a Tahrir tér

Kedd délután ismét több tízezer ember gyűlt össze a kairói Tahrir téren, az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak elleni tüntetések 15. napján. A zsúfolt téren az emberek egyiptomi zászlókat lengettek és azt skandálták, „mi vagyunk a nép, mi vagyunk a hatalom”. A tiltakozók közül többen elmondták, hogy mindaz, ami a hatalom és a tüntetők képviselőinek tárgyalásain eddig történt nem egyéb, mint porhintés. Szerintük valójában senki nem hallgatja meg követeléseiket, a béremelésre vonatkozó ígéret is csak ámítás. A jelek szerint a múlt héten megalakult kormányban sincs bizalma a népnek.

Tény, hogy az emberek nem tágítanak a térről, és egyre vehemensebben követelik: Mubarak ne töltse ki szeptemberig tartó elnöki mandátumát. Közben Mubarak elnök reformbizottságot alakított, amely megvitatja, milyen alkotmánymódosítások szükségesek az elnökké választás feltételeinek lazításához, illetve a teljesíthető államfői mandátumok számának korlátozásához. A két hete tartó demonstrációk kezdete óta ez volt az első konkrét ténykedése Mubaraknak, ami a politikai változások irányába tett lépésként értékelhető.

A válság napi 350 millió dollárjába kerül Egyiptomnak, és elemzők máris 3,7 százalékra csökkentették a gazdasági növekedés várható arányát a korábbi 5,3 százalékról. Az egyiptomi export januárban 6 százalékkal csökkent, s padlón az ország egyik legfontosabb gazdasági ágazata, a turizmus. A zavaros helyzet miatt több tízezer turista hagyta el az országot a szezon kellős közepén. A turizmus a nemzeti jövedelem hat százalékát adja, és normális időkben évi 15 millió külföldi látogat az országba.

A tüntető egyiptomi zászlót lenget
A tüntető egyiptomi zászlót lenget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.