Tunézia Párizsban is vihart kavar

Tunéziában mozgósítást rendelt el a védelmi minisztérium, miközben az ideiglenes elnök hétfőtől rendeletekkel kormányozhat. Az észak-afrikai országban nem szűnnek a hatalom átalakítását követelő tüntetések.

A mozgósításról kiadott rendelet értelmében azoknak a tartalékos katonáknak kell jelentkezniük, akik az elmúlt öt évben szereltek le, beleértve azokat a fiatalokat is, akik nemrég fejezték be kötelező katonai szolgálatukat. A bevonulást vasárnap kell elkezdeniük. A hír nagy izgalmat keltett Tunézia-szerte, hiszen az előző rendszer megdöntése után pár nappal helyreállni látszott a rend, de a múlt hét vége óta ismét fellángolt az erőszak, és kétségessé vált az ország stabilitása. Súlyos gondokkal küzd a gazdaság, amelynek húzóágazata, a turizmus az elmúlt hónapban több mint 5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett.

A tunéziai belpolitikai válság Párizsban is vihart kavart. „Amikor vakációzom, magánemberként és nem külügyminiszterként vagyok jelen.” „Elég baj az! Egy miniszter nem szabadságolhatja magát magas állami pozíciója alól.” A fenti polémia Michele Alliot-Marie francia külügyminiszter és Jean-Marc Ayrault, a francia nemzetgyűlés szocialista frakcióvezetője között zajlott. A párizsi politikai életet napokkal ezelőtt felbolygató hír szerint a külügyminiszter asszony – szüleinek és élettársának, az ugyancsak miniszteri rangú Patrick Ollier-nak a kíséretében – Tunéziában töltötte a karácsonyi ünnepeket. Ami önmagában nem lenne elítélhető, hiszen a diktátor-elnök távozását követelő tüntetéssorozat csak január 11-ével vette kezdetét az egykori francia gyarmaton. Kitudódott viszont, hogy a francia külügyminiszter tunéziai útja során két ízben is az azóta elűzött elnök, Ben Ali köreihez tartozó Aziz Miled üzletember magángépét használta. A kormányt Tunézia-politikája miatt egyébként is élesen támadó baloldali ellenzék a francia diplomácia vezetőjének azonnali leváltását követeli, miközben MAM – nevének kezdőbetűi miatt nevezik így – kétségbeesetten védekezik: karácsonyi vakációja sem a francia, sem a tunéziai büdzsét nem érintette. Lehet, hogy így van – replikázik a baloldal –, de a történtek után van-e erkölcsi alapja a francia külügyminiszternek adott esetben Tunéziába utazni, s ott a francia érdekek védelmében tárgyalni? Erre a kérdésre Michele Alliot-Marie nem válaszolt, azt viszont bűnbánóan megfogadta: amíg miniszter lesz, semmi körülmények között nem ül magánrepülőre. Hétfőn már úgy tűnt, nem kell sokáig megtartania fogadalmát, mivel a Gazeta Wyborcza internetes kiadása – Nicolas Sarkozy lengyelországi vizitjének ürügyén – közzétette, hogy a francia elnök leváltotta külügyminiszterét. Az információt viszont kedden cáfolta Francois Fillon miniszterelnök, megerősítve bizalmát Michele Alliot-Marie-ban mind a maga, mind az elnök nevében.

A francia miniszterelnöki hivatal kedden közleményben megerősítette azt a lapértesülést, hogy Francois Fillon kormányfő szilveszteri egyiptomi pihenése idején igénybe vette Hoszni Mubarak elnök egyik különgépét. A miniszterelnöki hivatal az értesülést az előtt kívánta nyilvánosságra hozni, hogy az a Le Canard Enchainé című szatirikus lap mai számában megjelenik. A közlemény közzétételekor zajlott éppen a nemzetgyűlési vita Michele Alliot-Marie külügyminiszter tunéziai szilveszteri útjáról.

Utcai árus egy katonák őrizte kormányépületnél, Tuniszban
Utcai árus egy katonák őrizte kormányépületnél, Tuniszban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.