Kiadatása ellen küzdött Assange

A WikiLeaks-alapító kiadatási tárgyalásán ügyvédei elsősorban technikai jellegű érvekkel próbálták megakadályozni, hogy előbb Svédországban, majd rossz esetben az Egyesült Államokban állítsák bíróság elé.

A szigorúan őrzött délkeletlondoni Belmarsh börtönhöz közeli elsőfokú bíróság sivár épületében tegnap fejeződött be Julian Assange kiadatási kétnapos tárgyalása. A 39 éves ausztrál állampolgárt két svéd nővel szembeni nemi erőszakkal és zaklatással vádolják. Ezt ő következetesen tagadja. Neki és védőinek meggyőződése, hogy ha a brit bíróság eleget tesz Svédország kiadatási kérelmének, onnan csak egy lépés lenne az Egyesült Államok. Amerikában már a kémkedés vádja, a rettegett guantánamói börtön, végső esetben pedig halálbüntetés várja. Azt mondták: az „igazságszolgáltatás felháborító semmibevételével” és számos emberi jog megsértésével járna, ha a gyanúsított a stockholmi hatóságok kezébe kerülne.

A meghallgatáson Julian Assange svéd jogi képviselője, Björn Hurtig elmondta: pályafutása során soha nem találkozott még ilyen „gyenge alapokon álló vádakkal”, mint a WikiLeaks-alapító esetében. Az ügyvédnek alkalma volt elolvasni néhány SMS-t, melyek az ausztrál férfit nemi erőszakkal és zaklatással gyanúsító svéd nőktől származtak, és bosszúra, illetve pénzszerzésre utaltak. A két feljelentőnek „hátsó célja lehetett” – gondolta a bizalmas információkat is megszellőztető ügyvéd. A dél-londoni kiadatási tárgyaláson elhangzott, hogy a svéd detektíveknek nem sikerült megismerkedniük Assange saját verziójával a nők vádjaival kapcsolatban. Állítólag nem akadtak nyomára. Amikor múlt év szeptemberének végén egyheti eredménytelen próbálkozás után letartóztatási parancsot adtak ki az ausztrál férfi ellen, ő vagy ennek tudatában, vagy különös időbeli egybeesésként végleg hátat fordított Svédországnak. A tárgyaláson a tanúként meghallgatott Sven-Erik Alham volt svéd közvádló elismerte, hogy a stockholmi hatóságok eljárása sok szempontból furcsa volt. Lehettek volna diszkrétebbek és más eszközökhöz is folyamodhattak volna, például videokapcsolatot is teremthettek volna Julian Assange-zsal, mielőtt az európai letartóztatási parancsot kibocsátották. A jogász szerint nem valószínű, hogy Svédország kiadná a WikiLeaks alapítóját az Egyesült Államoknak, mert abból a sajtó óriási vihart kavarna. Ám hozzátette, „kivételek előfordulhatnak”.

Az esti órákban közölték, hogy a bíróság elhalasztotta döntését. Feltehetően pénteken újra ülést tartanak, amikor már ítélet is születhet.

Julian Assange ügyvédeivel a bíróság udvarán
Julian Assange ügyvédeivel a bíróság udvarán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.