A németeknél az egyiptomi válság kulcsa?

Megfontolandó, hogy Németország gyógykezelés céljából fogadja be Hoszni Mubarakot –állítja egyre több német politikus. Elmar Brok (CDU) európai parlamenti képviselő a Frankfurter Rundschaunak felvetette: a német kormánynak diszkréten jeleznie kellene Mubaraknak, hogy ha akar, jöhet Németországba. Ez pragmatikus megoldás lenne, amivel elő lehetne segíteni az átmenetet – érvelt. Emlékezetett arra, hogy Eduard Sevarnadze grúz elnöknek is tettek hasonló ajánlatot 2003-ban, a megbuktatása után. Sevarnadze végül nem élt a lehetőséggel.

A Spiegel Online információi szerint konkrét tárgyalások folynak a háttérben, hogy melyik kórházban kezelnék Mubarakot. A fő esélyes a Baden-Badenhez közeli Max Grundig klinika, ahol tavaly már járt az elnök. A berlini kormány egyelőre hallgat. Vélhetően mert a koalíciós partnerek között sincs egyetértés. A kórházi kezelést a liberális politikusok is elfogadnák, de a menedékjog már keményebb dió. Arra kellene megoldást találni, hogy a németországi tartózkodás csak átmeneti legyen, és utána máshol kapjon menedékjogot az elnök – aki viszont a hírek szerint többmil liárdos vagyont mentett ki Egyiptomból, épp Németországba.

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője sem lát kivetnivalót abban, ha méltó távozási lehetőséget biztosítva Mubaraknak megkönnyítik az átmetetet. Az ellenzéki zöldek viszont határozottan elutasítják, hogy Mubarak így meneküljön meg a számonkéréstől. Németország nem lehet a bukott despoták luxusmenedéke – mondta viszont Cem Özdemir, a Zöldek pártelnöke is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.