A Google embere nem készül hősnek

Kérlek, ne csináljatok belőlem hőst – mondta első televíziós interjújában a Google egyiptomi alkalmazottja, akit két hétig tartottak fogva a kairói hatóságok. Ám a 30 éves Wael Ghonim már eltűnése után nem sokkal számos fiatal, Mubarak-ellenes tüntető számára szimbolikus alakká vált.

Mint kiderült: az amerikai internetóriás közel-keleti és észak-afrikai területért felelős marketingigazgatója január 28-án épp egy taxiba szállt be, amikor elfogták. Szemét bekötve őrizték egészen hétfőig, sokáig családja sem tudta, hogy mi van vele. Egyes elemzők szerint ez is az egyiptomi rezsim egy olyan lépése, amellyel azt igyekszik mutatni: a dolgok kezdenek visszatérni a rendes kerékvágásba.

Ghonim szabadulása után derült fény arra is: ő hozta létre még tavaly nyáron a „We are all Khaled Said” azaz „Mi vagyunk Kaled Szaid” elnevezésű lapot a Facebook közösségi oldalon.

Ghonim az alexandriai rendőrség által brutálisan meggyilkolt 28 éves egyiptomi fiatal példáján keresztül igyekezett felhívni a figyelmet a Mubarak-rezsim bűneire. Ez nem az egyetlen ilyen internetes oldal, ám ennek a támogatottsága a legmagasabb, és sokan használták a jelenleg is zajló megmozdulások szervezésére.

Ghonim töltötte fel a You-Tube videomegosztóra is a Szaid-ügyben bizonyítékként használható felvételeket, és a The New York Times szerint Mohamed el-Baradei ellenzéki politikusnak is adott információtechnológiai tanácsokat.

 

Ghonim a Tahrir téren szónokol
Ghonim a Tahrir téren szónokol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.