A betegágy mellől a világűrbe

Az arizonai vérengzésben meglőtt Giffords képviselőnő asztronauta férje vállalja az Endeavour tavaszi útját, ami – három évtized után –az amerikai űrrepülőprogram utolsó missziója lehet.

Menni vagy nem menni: az itt a kérdés – hetekig gyötörte a dilemma Mark Kellyt, ám az idén 47 éves űrhajós végül eldöntötte: vállalja az Endeavour űrrepülőgép parancsnoki misszióját, és áprilisban a Nemzetközi Űrállomásra tart. – Elgondolkoztam a küldetésemen, elvégre csaknem másfél éve készülök rá. Gabrielle nagy támogatója a karrieremnek ... Számos tényezőt fi gyelembe véve hoztam meg végül a döntésemet, beleértve, hogy mit szeretne ő maga, a családja és az én rokonaim – közölte a minap az évtizedes űrbéli tapasztalattal, eddig három repüléssel büszkélkedő asztronauta.

Kelly – országos ismertsége dacára – egy hónapja szomorú és botcsinálta módon került a hírekbe, mégpedig az arizonai vérengzésben súlyosan megsebesített Giffords demokrata párti képviselőnő férjeként. A három évvel ezelőtt kötött, nem mindennapi frigy megkötésekor Robert Reich, Bill Clinton munkaügyi minisztere olyan menyasszonyra ürítette poharát, aki mindenkinél gyorsabb Washingtonban, és olyan vőlegényre, aki pedig óránkénti 17 ezer mérföldes sebességet üt meg.

A betegágy melletti szék feladását megkönnyíti, hogy a súlyos koponyasérülést szenvedett képviselőnő – a hat halálos áldozatot követelő merénylet célpontja – lábadozik, napi hat órában beszéd- és fizioterápiában részesül. Nem túlzott optimizmus azt állítani: a pár több időt tölthet még egymás társaságában, mint Kelly az Endeavourrel. Úgy néz ki, az STS-134 kódjelű misszió a három évtizedes amerikai űrrepülőgép-program, a Space Shuttle utolsó küldetése lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.