Távirati stílusban

Messze a bolgár–román Schengen-belépés?

Bulgária és Románia eredetileg márciusra tervezett csatlakozása a schengeni övezethez több évbe is telhet – mondta vasárnap egy rádióinterjúban Laurent Wauquiez, Franciaország európai uniós ügyi államtitkára. Az uniós szakértői bizottságnak a közelmúltban elkészült jelentéseit látva a francia kormánytag szerint a csatlakozás „nem három hónap múlva lesz, ez az egy biztos”. Wauquiez elismerte, hogy Románia „sok erőfeszítést tett”, ám – mondta –, a két országnak egyszerre kell csatlakoznia a schengeni övezethez. Az államtitkár elmondta: az euró pai illegális bevándorlás háromnegyede a két országon keresztül érkezik, valamint a kábítószer, a fegyver- és gyermekcsempészet egy jelentős része is. (MTI)

Pártközi alku a szlovák állampolgárságról

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd magyar–szlovák polgári párt megegyeztek, hogy a KDH is támogatni fogja az állampolgársági törvény azon módosító indítványát, amelyet a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Híd, valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) koalíciós pártok dolgoztak ki – közölte Pavol Abrhan, a kereszténydemokraták alelnöke. Ennek ellenében a Híd támogatni fogja azt a javaslatukat, hogy kettős állampolgárok számára bizonyos állások betöltését –például rendőrök, hivatásos katonák vagy a titkosszolgálat tagjai – nem engedélyezik. (MTI)

Tűzszünet a khmer–thai határon

Thaiföld és Kambodzsa tűzszüneti megállapodást kötött, miután az elmúlt két napban a határ mentén kiújult összecsapásokban legalább három ember veszítette életét. Pénteken kétórás tüzérségi párbaj volt a mindkét ország által magáénak követelt Preah Vihear hindu templom közelében. A hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben úgy döntött, hogy a templom Kambodzsát illeti meg, viszont az épület főbejárata thaiföldi területen maradt. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.