Szulejmán vonakodik a hatalomtól

– Első alkalommal tárgyaltak egymással vasárnap a hatalom és az ellenzék képviselői azóta, hogy január 25-én tiltakozó mozgalom indult Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondatására.

Omár Szulejmán, akit Mubarak nevezett ki alelnöknek és ellenzéki tárgyalópartnerei egy bizottság felállításában egyeztek meg, amely március első hetéig kidolgozza „a megfelelő alkotmány- és törvénymódosításokat” – közölte Magdi Rádi kormányszóvivő. Ellenzéki résztvevők arról számoltak be, hogy az alelnök visszautasította a követelést, hogy vegye át a hatalmat Hoszni Mubarak elnöktől. Azt is mondta, nem pályázik utódlásra. Azt ígérte, hogy garantálják a szólásszabadságot és kiengedik a tüntetések alatt lefogottakat.

Az elnök távozását követelő tüntetések mögött álló „egyes erők” voltak jelen, közöttük a Muzulmán Testvérek – tudható a szóvivő közléséből. Előzőleg két régi ellenzéki párt, a baloldali Nemzeti Haladó Tömörülés Pártja és a liberális történelmi Vafd párt jelezte, hogy kész kivenni a részét abból, amit a hatalom „nemzeti párbeszédnek” nevez. A Muzulmán Testvériség szinte az utolsó pillanatig bizonytalannak mutatkozott abban, hogy a párbeszédben részt vegyen.

Eközben az eddigi hegemón állampárt lecserélte vezetőségét. Csak Mubarak maradt, mint elnök, a többieket reformpártinak tartják. „A nemzeti párbeszéd” elkezdése kevéssé hatja meg a Tahrir tér tüntetőit A sajtójelentések szerint elutasítják, hogy Omár Szulejmán vegye át mentora helyét. „Nem akarjuk, hogy katonatiszt legyen az elnök!” – idéz egy tüntetőt a The New York Times. A beszámolók egyébként is csak egyben egységesek: a Kairó belvárosát elfoglaló fiatalok fő célja Mubarak mielőbbi távozása. Ezt azonban a tüntető mozgalom elutasítja. Velük összhangban nyilatkozik Mohamed el-Baradei. A Nobel-békedíjas el-Baradei – akit a Muzulmán Testvérek is jelölnének – szintén az elnök mielőbbi távozását követeli. Eddig olyan hírek terjedtek főleg, hogy a 83 éves elnök szokásos németországi gyógykezelésére utazhatna el. Ezt is elutasítják a tüntetők. Az utca elégedetlen a Nyugattal, felróják Obama elnöknek, hogy voltaképpen hatalomátmentést támogat Egyiptomban.

Kairóban – kivéve az elnök lemondását követelő mozgalom központját, a belvárosi Tahrir teret – a kormány intézkedéseinek nyomán az élet kezd visszatérni megszokott medrébe. Városszerte úgyszólván egész napos csúcsforgalom van. Az emberek nagy része ismét visszatért munkahelyére. Hatalmas sorok állnak a bankokban, amelyek többsége vasárnap újra kinyitott.

A Nyugat óvatos átmenetet szeretne

A müncheni biztonságpolitikai csúcson számos fontos szereplő foglalkozott Egyiptommal. Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy keletnémet ellenzékiként a két országrész azonnali egyesítését akarta. Erre a fal omlása után még egy évet kellett várni. Merkel – hasonlóan David Cameron brit kormányfőhőz – a rendezett átmenet fontosságáról beszélt.

Ugyanezt mondta Hilary Clinton amerikai külügyminiszter is. Ő alkotmányreformot sürgetett, hogy a választás eredménye hiteles legyen. Clinton aggodalmaskodott amiatt, hogy szétesik a biztonság Egyiptomban. Bizonyítékként a Sínai-félszigeten lévő gázvezeték felrobbantását és egy Omár Szulejmán alelnök elleni merényletkísérletet említett.

Kormányellenes tüntetők ejtőznek egy harckocsinál Tahrir téren vasárnap
Kormányellenes tüntetők ejtőznek egy harckocsinál Tahrir téren vasárnap
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.