Németország: ügyféllel szemben burkában ülni tilos

Lakcímbejelentéseket, útlevélkérvényeket intézett a frankfurti városháza ügyfélszolgálatának marokkói származású munkatársnője, aki hívő muzulmánként a munkáját fejkendőben végezte. Amikor terhessége és szülési szabadsága után a napokban vissza akart térni állásába, a 39 éves nő közölte főnökeivel: fejkendő helyett az egész testét eltakaró burkában kíván újra az ügyfélszolgálaton dolgozni.

Az önkormányzat vezetése előbb döbbenten fogadta a bejelentést, majd kerek perec elutasította az alkalmazott igényét. A német országos sajtót is bejáró eset pedig azzal végződött, hogy az érintett hölgy (ügyvédje tanácsára) jobbnak látta megszüntetni a munkaviszonyát. –Egy centet sem fizetünk az adófizetők pénzéből – nyilatkozta a frankfurti városháza illetékese, határozottan cáfolva azon sajtóértesüléseket, melyek szerint az illető hölgy a felkínált végkielégítés miatt döntött volna a távozás mellett.

A burkaügy ezzel azonban korántsem ért véget. A tizenhat szövetségi tartomány közül elsőként a Frankfurtot is felölelő Hessen adott ki olyan „öltözködési” rendeletet, amely a tartományi és önkormányzati alkalmazottaknak megtiltotta az egész testet és arcot eltakaró ruházat, azaz a burka viselését.

– A burkának semmi keresnivalója a közszolgálatban. A polgároknak joguk van arra, hogy lássák, ki intézi az ügyeiket –hangoztatta Uwe Schünemann, Hessen CDU-s belügyminisztere.

Alsó-Szászország lehet a második tartomány, amely szintén rendeleti úton tiltja majd a közintézményi dolgozóknak a burkaviselést. – Közalkalmazottként burkát hordani az én szememben túllépi a tolerancia határát – nyilatkozta a tartomány (egyébként török felmenőkkel rendelkező) integrációs és szociális minisztere, Aygül Özkan. A CDU-s politikusnő a szociáldemokraták táborából is kapott támogatást. Sebastian Edathy, az SPD belügyi szóvivője szerint a burkaviselet tilalmát a szövetségi hatóságok dolgozóira is ki lehetne terjeszteni. Igaz, úgy, hogy legalább annyira legyen tilos az egész testet elfedő öltözetben megjelenni, mint ruhátlanul munkába menni.

Míg konzervatív politikusok a nők elnyomása jelképének nevezik a burkát, a németországi iszlám szervezetek úgy nyilatkoztak: a vallási előírásoknak bőségesen megfelel a fejkendő viselése. Ugyanakkor bírálták a hesseni tilalmat, mert szerintük az csak növeli a fejkendőt viselő közalkalmazottakkal szembeni bizalmatlanságot.

A 82 millió lakosú Németországban a becslések szerint négy-öt millió muzulmán él. Közülük – becslések szerint – hatnyolc százra tehető azon nők száma, akik burkát hordanak.

Külföldi munkavállalók képzése Hamburgban. A fejkendőt még épphogy eltűrik
Külföldi munkavállalók képzése Hamburgban. A fejkendőt még épphogy eltűrik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.