Hadüzenet a férfiuralomnak

Mintha egy új bolygót fedeztek volna fel, olyan hírverést kapott a német sajtótól Simone Bagel-Trah.

A kétgyermekes családanya 2009 őszén lett a düsseldorfi kozmetikai-vegyipari vállalatóriás, a Henkel felügyelőbizottsági elnöke. A konszernalapító Fritz Henkel ükunokája személyében először került nő a frankfurti tőzsdeindexet, a DAX-ot meghatározó harminc vezető konszern egyikének élére.

Bagel-Trah „áttörésétől” sokan, élükön az akkori német családügyi miniszterrel, Ursula von der Leyennel, azt várták, hogy Európa vezető gazdaságában még több nő kerül vállalati vezető posztokra. A férfidominancia megtörésében reménykedőknek csalódniuk kellett: a száz legnagyobb árbevételt produkáló német cég igazgatótanácsaiban jelenleg a 437 férfi mellett mindössze négy (!) nő található.

– Ez egyszerűen nevetséges – fakadt ki az immár a szociális tárcát irányító Von der Leyen. A kereszténydemokrata politikus, egyébiránt hétgyermekes családanya most azzal rukkolt elő: foglalják törvénybe a női kvótát. Mégpedig azt, hogy a vállalati igazgatótanácsokban (it) és felügyelőbizottságokban (fb) harminc százalék legyen a női tagok aránya. A jelenleg ellenzéki szociáldemokraták 2009-es választási programjában 40 százalékos kvóta szerepelt.

A CDU konzervatív szárnyában eddig sem túl népszerű, a „Nőknek a tűzhely mellett a helyük!”-felfogással folyamatosan hadakozó Von der Leyen ötlete politikai vitát kavart. A keresztény pártokkal együtt kormányzó liberálisok elnöke, Guido Westerwelle közölte: az FDP ellenez bármilyen, a cégekre nézve kötelező női kvótát. Angela Merkel (CDU) kancellár szóvivője útján jelezte, egyelőre nem támogatja minisztere törvényjavaslatát. – A vállalati szféra már tíz évvel ezelőtt ígéretet tett konkrét lépésekre, az eredmények meglehetősen szerények. A cégek most újabb esélyt kapnak, hogy tegyenek a női vezetők számának jelentős növeléséért – hangoztatta Steffen Seibert kormányszóvivő.

Kristina Schröder (CDU) családügyi miniszter egy rugalmas, a versenyre alapuló kvóta híve, elképzelését szeretné mielőbb megvitatni a nagyvállalatok képviselőivel. A befolyásos Német Ipar- és Kereskedelmi Kamara (DIHK) elnöke, Hans Heinrich Driftmann szerint a vállalatokat senki sem kényszerítheti, hogy szakmai rátermettség helyett nem alapján töltsék be a vezetői posztokat. A női vállalkozókat tömörítő VdU elnöke, Petra Ledendecker azzal riposztozott: nyilvántartásukban legalább 150 olyan menedzser szerepel, akik bármelyik it-ben vagy fb-ben megállnák a helyüket.

Több szakértő rámutat, a skandináv országokban régóta bevett gyakorlatnak számító női kvóta nem hozott forradalmi változásokat a nagyvállalatok csúcsain. A társadalmi átalakulások viszont éreztetik hatásukat: miközben a magasan kvalifi kált szakemberek között egyre több a nő, szintén növekszik azon családok száma, ahol a férfiak és a nők fele-fele alapon osztoznak a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokon.

Tüntetők Angela Merkel-maszkkal: csak a politikában jött el a nők ideje?
Tüntetők Angela Merkel-maszkkal: csak a politikában jött el a nők ideje?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.