Forradalom 2.0

„Senki nem tudja, mi történik holnap. De reménykedem. Nagyon bízom abban, hogy Mubarak uralkodásának vége” – egy az ezernyi üzenet közül, amelyet egyiptomi Twitter-felhasználók küldtek a világba az elmúlt napokban.

Ömlenek a hasonló tartalmú szövegek, képek, videók a Facebookon, a YouTube-on, a Tumblren. Az észak-afrikai tüntetőkkel szolidáris netdemokraták szorgalmasan továbbítják az információkat, amelyek valósággal ellepik az online nyilvánosságot.

Pedig amikor a közösségi média világhódító útjára indult, akkor túlságosan optimista szcenáriónak tetszett, hogy az internet biztosította új generációs kommunikációs csatornák közéleti fegyverré válnak. Eleinte inkább szórakozási formaként tűntek fel, amelyek segítségével rekordgyorsasággal tájékozódhatunk ismerőseink zenei ízléséről. Csakhogy a figyelmeztető jelek egyre csak sorakoztak: a burmai ellenállók a YouTube-on repítették világgá a videókat, amelyek szerzetesek kegyetlen mészárlásáról tanúskodtak. Kínai és kubai bloggerek regéltek arról, amiről a fölöttébb szemérmes hatalom hallgatott.

Mégis a meglepetés erejével hat, hogy a közösségi média menynyire meghatározó szerepet játszik az észak-afrikai „robbanásban”. Az egyiptomi tömegdemonstrációk a Facebook segítségével szerveződtek, és megannyi lelkesítő Twitter-üzenet zuhog a világ hálóra arról, hogy mi történik éppen a Tahrir téren. A civilek on line kiáltása nyomán nincs szükség a kormányhű orgánumok tájékoztatásának dekódolására, az úgynevezett stabilitáspárti mé diumok beszámolóinak „átvilágítására”. A kétkedőknek éppen Mubarak elnök bizonyította kéretlenül az új média erejét, amikor védekezésképpen lekapcsolta az internetet az országban. Tunéziában vagy Egyiptomban, ahol a társadalom készen állt a forradalmi változásokra, a közösségi média elégséges katalizátora volt a tiltakozások kiteljesedésének. Még akkor is, ha túlzók a közösségi média szerepét a folyamatok első számú magyarázataként bemutató diadaljelentések.

A web 2.0-ás eszközökben rejlő potenciál nagyságát jelzi a magyarországi médiatörvény elleni demonstráció szervezése is. Egy mérnök leült a számítógépe elé, létrehozott egy csoportot Egymillióan a magyar sajtószabadságért fedőnéven, hogy aztán mára több mint nyolcvanezren adják arcukat az ügyhöz a világhálón, majd tízezren induljanak tüntetni a Kossuth térre. Persze meglehet, hogy a mainstream média figyelme is segítette az akció sikerét. Csakhogy mindez bizonyos összefüggésben kevéssé lényeges. Egyebek mellett akkor, amikor az Ohio államban élő amerikai tinédzser, Jamie Lynn Natole a következő Twitter-üzenetet küldi a világhálóra: „Egyiptom népe arra sarkall, hogy kiálljak magamért a seggfejekkel szemben.”

Civilek milliói üzennek a közösségi médiában mindazon zsarnokoknak, akik az információk privatizálásával igyekeznek konzerválni hatalmukat a szabadság kiterjesztése és a közjó érdekében történő kormányzás helyett.

A forradalom 2.0 korszaka elérkezett. Lájkolom.

Kairó, 2011. január 29.
Tiltakozók egy harckocis tetején állnak Kairóban 2011. január 29-én, amikor ötödik napja tartanak a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő tüntetések Egyiptomban. A tüntetések az után is folyta
Kairó, 2011. január 29. Tiltakozók egy harckocis tetején állnak Kairóban 2011. január 29-én, amikor ötödik napja tartanak a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő tüntetések Egyiptomban. A tüntetések az után is folytatódnak, hogy az elnök néhány órával korábban menesztette a kormányt. Az elnök lemondását követelő megmozdulásokban eddig legalább hetvennégy ember életét vesztette. (MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.