Távirati stílusban

Tanácsot adott Líbiának a brit kormány

Az előző brit kormány titokban részletes jogi tanácsokat adott a líbiai vezetésnek a lockerbie-i merényletért Nagy-Britanniában elítélt egykori líbiai ügynök szabadulásának eléréséhez. Ezt a kereskedelmi kapcsolatok megőrzésének reményében tette – írta bizalmas iratokat idézve a The DailyTelegraph. Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahit két éve elengedték skóciai börtönéből. A skót kormány annak idején (a líbiai titkosszolgálat volt ügynökének rákbetegsége miatt) „méltányossági megfontolásokkal” indokolta a komoly belpolitikai és nemzetközi súrlódásokhoz vezető lépést. (MTI)

Jelcin-szobrot leplezett le Medvegyev

A mai Oroszország hálával tartozik első elnökének, Borisz Jelcinnek, amiért az ország történelmének legnehezebb időszakában nem hagyta el a változtatások útját; az ország igen komoly átalakuláson ment át, és ma halad előre – mondta Dmitrij Medvegyev államfő kedden, amikor Jelcinnek állított szobrot leplezett le az uráli Jekatyerinburgban. Medvegyev szerint éppen Jelcin vezetése alatt rakták le az alapokat, amelyeken ma fejlődik Oroszország. (MTI)

Meggondolta magát a kazah elnök

Az Egyesült Államok üdvözölte, hogy Nurszultan Nazarbajev kazah államfő nem ír ki népszavazást hivatali idejének 2020-ig történő meghosszabbításáról. Washington a múlt hónapban a demokrácia hanyatlásának minősítette azt a kazahsztáni tervet, hogy több évvel kitolják az elnök mandátumát – anélkül, hogy 2012-ben és 2017-ben választásokat tartanának a közép-ázsiai országban. Nazarbajev hétfőn támogatta az alkotmánybíróságnak azt a döntését, amely alkotmányellenesnek találta ezt a népszavazási kezdeményezést. (MTI)

Afganisztán: naponta hat civil halt meg

Legkevesebb 2400, naponta átlagosan több mint hat civil esett a harcok áldozatául 2010-ben Afganisztánban. A háború kilenc éve alatt sosem volt ennél nagyobb a polgári áldozatok száma –derül ki egy afgán civil szervezet, az Afghan Rights Monitor kedden nyilvánosságra hozott éves jelentéséből. Az áldozatok több mint kétharmadát a tálib lázadók, 21 százalékát a nemzetközi erők, 12 százalékát pedig az afgán csapatok ölték meg. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.