Demokratikus, de nem nyugati

Hosszam Bahgat egyiptomi jogvédő szerint az országot harminc éve irányító Mubaraknak nincs választása: vagy a tunéziai példát követve elhagyja az országot, vagy bíróság elé áll.

A tüntetők most már csak Hoszni Mubarak azonnali lemondásával elégednek meg - mondta lapunknak a kairói tüntetés helyszínéről telefonon Hosszam Bahgat. Az egyiptomi jogvédő szerint az országot harminc éve irányító elnök minden egyéb kísérlettel (a kormány átalakításával, az ellenzékiekkel való tárgyalással) elkésett. Bahgat szerint Mubaraknak nincs választása: vagy a tunéziai példát követve elhagyja az országot, vagy bíróság elé áll.

Ami az utána következő időszakot illeti, az Egyiptomi Kezdeményezés az Egyéni Szabadságjogokért alapító elnöke elmondta: az ország mindenképpen demokratikus berendezkedést akar, „újjáépítve a civil társadalmat, amelyet Mubarak lerombolt”. – Ez nem megy azonnal. Életre kell kelteni a valódi politikai pártokat, majd szabad elnök- és parlamenti választásokat tartani. Mindezekhez most ideiglenes kormányra van szükség – mondta Bahgat.

A Mubarak utáni rendszer muzulmán radikalizálódását illető külföldi aggodalmakkal kapcsolatban Bahgat megjegyezte, hogy a legbefolyásosabb ellenzéki csoport, a Muzulmán Testvériség nem viszi efelé a 80 milliós országot. – Ez egy vallásos párt, de nem radikális, és nem hirdet erőszakot. Csak a kisebbségét adja a társadalomnak, bár nem elhanyagolható részét – mondta, emlékeztetve, hogy a szervezetnek húszfős frakciója is volt a parlamentben 2005 és 2010 között.

– Olyan alkotmányra van szükség, amely garantálja a vélemény- és vallásszabadságot, a politikai egyenlőséget – mondta a Human Rights Watch által tavaly kitüntetett jogvédő. – Ha ezt elfogadja a Testvériség, akkor részt kell vennie a politikai életben – vélte Bahgat. Megjegyezte, hogy sok munka vár majd az új demokratikus erőkre: biztosítani a bíróságok, az ügyészség függetlenségét, véget vetni a rendőrség kínvallató módszereinek, a gyakorlatban is jogegyenlőséget teremteni, garantálni a véleményszabadságot. Szociális jogokat, egészségügyi ellátást kell biztosítani a lakosságnak, amelynek 40 százaléka ma a szegénységi küszöb alatt él.

A külpolitikáról Bahgat azt mondta: változások lehetnek ugyan a Washingtonnal együttműködő irányzatban, de ennek átlátható elvek szerint kell történnie. – Csakúgy, mint más országoknak, Egyiptomnak is a saját nemzeti érdekeit kell követnie. Ez persze nem jelent feltétlenül összeütközést a Nyugattal – magyarázta. – A változás a mi ügyünk, amelyben a feladat a diktatúra felszámolása és a demokrácia felépítése.

Tiltakozók Mubarak bábujával
Tiltakozók Mubarak bábujával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.