Belarusz vezetői nem kapnak vízumot

Minszk megfelelő és arányos viszonválasszal fenyegette meg az Európai Uniót a vezető politikusait érintő szankciók miatt. Ma Varsóban nemzetközi konferencián vitatják meg a fehérorosz civil társadalomnak nyújtható segítséget.

Nemzetközi konferencia lesz szerdán a lengyel fővárosban. A téma az önkényuralomtól sújtott fehérorosz civil társadalom megsegítése. A Szolidaritás Belarusszal címet viselő tanácskozáson részt vesz valamennyi EU-tagállam képviselője, a tagjelölt országok, az USA, Kanada és az EU keleti partnerség tagjai. Természetesen nem lesz ott Minszk képviselője. Oroszország sem képviselteti magát.

Az államok képviselői (lengyel álláspont szerint) a fehéroroszországi független oktatási intézményeket, médiát és társadalmi szervezeteket kell hogy segítsék – ekként támogatva „Belarusz társadalmának törekvését Európa felé”. Hogy mennyi adomány érkezik, egyelőre nem ismeretes. Lengyelország jelezte, hogy 15 millió euróra növeli a támogatást. Ez elsősorban a lengyel területről sugárzó Belsat tévét és más médiumokat illeti. A lengyel felsőoktatási intézmények tandíjmentes felvételt adnak azon fehérorosz diákoknak, akiket a rezsim politikai fellépésük miatt kicsapatott a felsőoktatásból.

A rendőrség tavaly december 19-én brutálisan szétverte a választási csalások ellen tüntetőket. A KGB hét elnökjelöltet letartóztatott, közülük már csak ketten vannak házi őrizetben. A többiekre lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki. Az egyik volt elnökjelölt kétszobás lakótelepi lakásába beköltöztettek két KGB-ügynököt, akik huszonnégy órán át figyelik, hogy a politikus ne telefonáljon, ne fogadjon vendégeket és ne nézzen tv-híradót.

A január 31-én elfogadott EU-szankció értelmében Alekszandr Lukasenko elnök nem kaphat vízumot az unió területére. Vele együtt másfél száz olyan személyre vonatkozik a tilalom, akik szerepet játszhattak választási csalásokban és az ellenzéki tüntetés szétverésében. A tilalom érinti a területi választási bizottságok vezetőit, több minisztert is. E csoport tagjai Lukasenko felnőtt fiai; egyikük apja fő nemzetbiztonsági tanácsadója, a másikuk a sportéletben jeleskedik. A tilalmat kiterjesztették a rezsim tíz hírlapírójára is.

Szergej Martinov külügyminiszter ésVlagyimir Szemasko miniszterelnök-helyettes viszont kimaradt a tilalmi listáról. Feltehetően ők képviselhetik országukat a májusban Magyarországon megrendezendő keleti partnerségi EU-csúcson. A szankció által érintett személyek bankszámláit is befagyasztották, de ez aligha érinti őket: pénzüket feltehetően Svájcban vagy Oroszországban kamatoztatják. Lengyelország állítólag gazdasági szankciók bevezetését is latolgatta, de ezt elvetették, mivel érintené a lakosság széles rétegeit. Felmerült, hogy megtiltanák a kapcsolatokat a rezsim két vezető nagyvállalatával, amelyek a kőolaj-fi nomításban, illetve a műtrágyaiparban aktívak. Fenntartják a lehetőséget, hogy blokkolják a pénzügyi támogatást, amelyet Minszk a IMF-től, az EBRD-től és az Európai Beruházási banktól kaphat.

Lukasenkót nem várják a májusi EU-csúcsra
Lukasenkót nem várják a májusi EU-csúcsra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.