Patthelyzet Egyiptomban

A hét elejétől általános sztrájkot, mára pedig egymilliós tiltakozó menetet szerveznek Egyiptomban a harminc éve uralkodó Hoszni Mubarak elnök lemondatását követelő tüntetők.

„Nem mozdulunk innen, csak ha Mubarak távozott a hatalomból” – skandálják a kairói Tahrir (Szabadság) téren összesereglett tüntetők. Több ezren lehettek ott hétfőn is, dacolva a kijárási tilalommal, mára pedig egymillió embert várnak oda. A katonák hétfőn sajátos módon készültek a döntőnek ígérkező „csatára”: egy méter magas betonelemeket helyeztek el körben, korábban pedig szögesdróttal vették körül a főváros központi terét, megakadályozandó a tömegek mozgását. Emellett a vonatközlekedés leállítását tervezik kedden, hogy lehetetlenné tegyék a vidékiek Kairóba utazását. De az emberek immár rendíthetetlenek. Az Április 6. Ifjúsági Mozgalom javaslatára gyűlnek ma össze soha nem látott létszámban, s terveik szerint az elnöki palotához vonulnak.

Mubarak eközben még egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tett hatalmának átmentésére. Hétfőn kinevezte új kormányának bel- és pénzügyminiszterét, s a pénteken miniszterelnökké lett Ahmed Safík vezetésével alakult kormány letette a hivatali esküt, amelyben nagy változások nincsenek: helyén maradt a védelmi miniszter és a külügyminiszter is, távozott viszont a tüntetők ellen keményen fellépő Habib al-Adeli eddigi belügyminiszter.

„Katonai őrizetben vagyunk. Egyelőre nem világos, hogy letartóztattak, vagy deportálni készülnek minket” – jelezte a Twitteren hétfő délben az al-Dzsazíra hírtelevízió egyik munkatársa. Kamerájukat elvették, s csak az amerikai külügyminisztérium felszólítására engedték szabadon őket. A kamera egyébként a legnagyobb ellensége a túléléséért küzdő hatalomnak. A Hír TV stábja hétfő délben érkezett Kairóba, s rögtön a repülőtéren elvették tévékamerájukat.

Folytatódtak az elharapódzott fosztogatások. Iszmáilíjában feldúltak számos üzletet és régiségboltot, s megtámadták a Kantara múzeum egyik üzletét, ahol mintegy háromezer műtárgyat őriztek a római és bizánci korból. E tárgyak közül sokakat az izraeliek találtak meg a Sínaifélszigeten még az 1967-es háborúban, s éppen a közelmúltban adták vissza Egyiptomnak. Régészek beszámolói szerint a szakkarai és abu-szíri piramisok közelében lévő üzleteket is kirabolták.

Hétfőn számos ország kezdte meg, vagy készítette elő állampolgárainak kimenekítését a válság sújtotta Egyiptomból. Törökország hétfő virradóra 1144 polgárát vitte haza. Az orosz Lukoil és Novatek cégek is azt közölték hétfőn, hogy hazaszállítják dolgozóikat. A Lukoil már vasárnap átköltöztette 15 munkatársát és azok családját Dubaiba. Hétfőn 140 német állampolgár hagyta el Kairó repülőterét, elszállításukat biztonsági okokból a kairói német nagykövetség szervezte. A francia kormány hivatalosan nem tervezi ugyan állampolgárai hazatelepítését – Egyiptomban mintegy tízezer francia él, ezek fele Kairóban –, de számos francia cég függesztette fel tevékenységét és rendelte haza dolgozóit. Hétfőn Ausztria és Kína is repülőgépeket küldött az Egyiptomban tartózkodó honfitársaiért.

Az ellenzékkel való párbeszédre szólította fel az egyiptomi elnököt Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője az EU-országok brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásán.

Alvó tüntető a Tahrir téren. Várakozó álláspont
Alvó tüntető a Tahrir téren. Várakozó álláspont
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.