Izrael iráni fordulattól tart

Izrael attól tart, hogy Egyiptomban iráni típusú változások fognak bekövetkezni – mondta tegnap este Benjamin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök valószínűleg a Muzulmán Testvérek megerősödésére utalt.

A Yediot Ahronot napilap internetes kiadásában Eli Safak volt kairói nagykövet tegnap arról írt: valójában egyetlen egyiptomi ellenzéki erő sem érdekelt az Izraellel való jelenlegi kapcsolatok fenntartásában. Safak nem jósol háborút, de feltételezi, hogy a mostani hűvös békének vége lesz.

Az al-Dzsazíra máris közzétette, hogy Izrael két repülőgép-rakomány tömegoszlató eszközzel sietett partnere segítségére. A hírt Izrael tagadta, leszögezve, hogy az egyiptomi rendszerrel ellenséges médiumok ezzel akarják tovább heccelni a tüntetőket. Nem kell nagyon biztatni őket: a Haarec közöl is egy fotót, amelyen egy tüntető Mubarak Dávid-csillaggal dekorált arcképét tartja. A mellé írt szöveg szerint az Izraellel való kapcsolat szégyen és csőd. A feszült hangulatban bezárt két izraeli tulajdonú egyiptomi textilüzem is. Az izraeliek attól tartanak, hogy a kormányváltás megszüntetné legfőbb gázforrásukat, s az erőműveket át kellene állítani, illetve meg kellene gyorsítani a saját tengeri gázforrások kiaknázását.

Peresz és Mubarak 2009-ben
Peresz és Mubarak 2009-ben

Izrael külügyminisztériuma utasította diplomatáit, lépjenek fel a Mubarak-rendszer védelmében, csökkentendő a külföldi bírálatok erejét. Simon Peresz államfő élen járt ebben. Kijelentette: „Mondjanak akármit, köszönettel tartozunk Mubaraknak, mert kőszikla volt, s a közel-keleti békéért és stabilitásért munkálkodott.”

Az izraeli sajtó kevésbé lelkes az arab önkényurak dicséretében. Azt írják, az arabok is joggal tartanak igényt olyan rendszerre, amely tiszteletben tartja polgárai emberi és politikai jogait. Ám Izrael aggódik, hogy a diktatúra bukása a viszonylagos béke végét jelentheti. „Nem a demokráciától félünk, hanem attól, hogy a demokrácia csak átmeneti állapot lesz a radikális iszlámon alapuló diktatúra felé – írta a Yediot Ahronot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.