Helyezkedés az újraosztás előtt

A politikák jövőjéről vagy a következő hétéves költségvetés főbb számairól folyjék-e a vita az unióban? Ez az egyik legsúlyosabb kérdés az államadósság-válsággal terhelt időszakban. Brüsszelben hétfőn kétnapos konferencia kezdődött a kohéziós politikáról, amelynek megőrzése az új tagállamok számára rendkívüli fontosságú.

Az uniós tagállamok már megkezdték a helyezkedést: a német–francia–brit trió a decemberi csúcson dobta be a közös kiadások befagyasztásának ötletét, tekintettel az országok hosszú sorát sújtó megszorító intézkedésekre. A héten azonban Brüsszelben konferenciát rendeznek a kohéziós politikáról, amely a fejletlenebb térségek felzárkóztatását szolgálja, s különösen fontos az új tagállamok számára. Az alapvető kérdés az, hogy a 2014-től induló új hétéves költségvetési időszak főbb számait határozzák-e meg, s ezekhez szabják a politikákat, vagy éppen fordítva. A brüszszeli konferencia nyitónapján a magyar Orbán Viktor jelenlegi, s a lengyel Donald Tusk következő uniós soros elnök is felszólalt, a célok meghatározása utánra javasolva a vitát a közös kasszáról, amelybe most a huszonhetek bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) alig több mint egy százaléka kerül.

Vitaindítójában a kibontakozó konfl iktusra tekintettel a szolidaritásra helyezte a hangsúlyt José Manuel Barroso bizottsági elnök, kinek szavaira azzal reagált a magyar kormányfő, hogy a versenyképesség és a szolidaritás célja nem ütközhet egymással. A miniszterelnök ellenezné, hogy a költségvetési vitát előrehozzák, mielőtt – részben a magyar elnökség alatt – áttekintenék az agrárpolitikát, az energiapolitikát és a kohéziós politikát. Elébe menve azonban a várható követeléseknek, azzal egyetértett, hogy a felzárkóztatási politikákat az unió valamennyi régiója számára elérhetővé kéne tenni, s nem csak az elmaradottabbak előtt megnyitni. S ahogy az Európai Bizottság őszi vitaanyaga is tartalmazta, a pénzeket mindinkább a teljesítmény alapján kellene odaítélni, s feltételül szabni a pénzügyi és strukturális reformok megindítását. A bizottság egyébként nyárra tervezi a jogalkotási javaslatok előterjesztését, amit nagyban befolyásolhat például e kétnapos konferencia is. A tanácskozásra nyolcszáz döntéshozót vártak a tagországokból és a régiókból.

A tét igen nagy, hiszen az EU kohéziós politikája a 2007–2013-as időszakban csaknem 350 milliárd eurót mozgósít –Magyarország számára ezen belül 25 milliárdot –, s összesen 455 nemzeti, illetve regionális programot támogat. Az eseményt megelőzően Johannes Hahn regionális biztos azt hangoztatta, hogy az EU-nak – különösen e nehéz gazdasági helyzetben – a kohéziós politika segítségével megvalósuló, jó és célzott befektetésekre van szüksége, az új 2020-as stratégiával összhangban. Andor László foglalkoztatási biztos azzal érvelt, hogy az elemzések bizonyították: a kohéziós politika valóban jelentős változást tud előidézni a foglalkoztatás, az oktatási lehetőségek és a társadalmi befogadás terén. Egyben gyorsítja a gazdasági növekedés ütemét és serkenti a versenyképességet.

Tegnap az Európai Unió soros elnökeként Orbán Viktor miniszterelnök találkozott John Monksszal, az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) főtitkárával. Az ETUC – szokatlan módon – közleményben sürgette a soros elnököt a konzultációra, aminek az állt a hátterében, hogy az ETUC még tavaly év végén ígéretet kapott a megbeszélésre, de időpontot nem sikerült egyeztetni. Az esemény után Szijjártó Péter közölte: a résztvevők egyetértettek abban, hogy a mostani gazdasági válságra munkahelyek teremtésével kell válaszolni. Elfogadhatatlan az a gazdaságpolitika, amely a válságkezelést e nélkül képzeli el. Orbán elmondta: Magyarországon rendkívül alacsony a foglalkoztatás. Világossá tette, hogy a szakszervezetekkel közös cél a hazai 55 százalékos foglalkoztatottsági szint megemelése legalább az EU átlagát jelentő 65 százalékos szintre. (Munkatársunktól)

Orbán Viktor kormányfő az Európai Bizottság brüsszeli székházában
Orbán Viktor kormányfő az Európai Bizottság brüsszeli székházában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.