E-mailezze be a panaszát!

Vizsgálat helyett e-mailben gyógyítanák betegeiket a körzeti orvosok – a brit sajtó szerint ez lehet az egyik következménye a londoni kormány egészségügyet érintő reformjának.

Bár az Egészségügyi Minisztérium szóvivője tagadta, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NHS) – amely 1,18 millió alkalmazottat foglalkoztat – ebben a személytelen, és természetesen nagyon kockázatos formában kívánná kezelni a pácienseket, nem vitatta, hogy erőfeszítések folynak a „telemedicina és az email-információs kezdeményezések területén”.

Az újságok, elsősorban a konzervatív beállítottságú Daily Mail szerint az orvosok legalapvetőbb felelőssége, hogy személyesen döntsék el, menynyire súlyos a beteg állapota. Ráadásul, ha helytelen diagnózis születik az elektronikus levélváltás során, netán a családorvos nem kapcsolja be a laptopját, az NHS költségei –a késés miatt indokolttá váló sürgősségi beavatkozás miatt – sokkal magasabbak lesznek, mint a vélt megtakarítás.

Az átszervezésekkel egymilliárd fontot szándékozik megspórolni a brit kormány. A tárca konzervatív szakminisztere, Andrew Lansley a napokban bejelentett reformja szerint az NHS magukra a családorvosi rendelőkre bízná az alapellátás megszervezését és a szolgáltatások megrendelését. Így azok összesen akár 80 milliárd font – a teljes egészségügyi büdzsé négyötöde –felett rendelkeznének.

Az NHS drága decentralizálása, majdhogynem a szervezet „nemzeti” jelzőjének kiiktatása azok közé az intézkedések közé tartozik, melyek máris népszerűtlenné teszik David Cameron kormányfő nagyszabású koncepcióját, a Big Society tervét. A Whitehall kormányzati negyedben sokan gondolják úgy, hogy a koalíciós kormány túl gyorsan próbál előrehaladni. Tony Blairrel éppen ennek ellenkezője volt a baj: első négy évében parlamenti fölényéhez képest megengedhetetlenül óvatosnak tartották. A Big Society lényege az lenne, hogy a kormány láthatóan nem tud minden társadalmi problémát megoldani, ezért nagyobb teret szánna az egyéni és közösségi kezdeményezéseknek. Ám az önkéntes alapon működő jótékonysági intézmények alaposan rá vannak szorulva az adófizetőktől származó állami támogatásra. Az áfa év eleji emelése 20 százalékra és a karitatív szervezeteknek eddig nyújtott adókedvezmény megvonása viszont igen nehéz helyzetbe hozza a jótékony célú társaságokat.

Lansley egészségügyi miniszter
Lansley egészségügyi miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.