Luxembourgi bírák: akiktől az egész kontinens tanácsot kér

Az Európai Bíróság az EU legfelsőbb jogértelmező fóruma. A luxembourgi székhelyű bíróság feladata, hogy biztosítsa „a jog tiszteletben tartását” az uniós szerződések „értelmezése és alkalmazása során”.

Az Európai Bíróság gondoskodik tehát arról, hogy a tagállamok teljesítsék az EU-szerződésekből eredő kötelezettségeiket, és a nemzeti bíróságok kérelmére értelmezi az uniós jogot. A bíróságot szokás „aktivista bíróságként” is számon tartani: tág jogértelmezésével gyakran túllép szigorú, konzervatív értelemben vett mandátumán, és már-már a jogalkotás területére téved. (Ez a fajta aktivizmus jellemzi az amerikai legfelsőbb bíróságot is.)

A testület döntéseivel így többször is hozzájárult az európai integráció további mélyítéséhez – olyan alapvetések tisztázásával, amelyek nincsenek ugyan benne az alapító szerződésekben, de ma már kézenfekvőnek tekinthetők. Ezek közül a legfontosabb, hogy az EU-jog minden esetben elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben: ahol a két jog ütközik, ott az uniós jogot kell irányadónak tekinteni.

Az állami bíróságoknak ugyanúgy feladatuk figyelembe venni az uniós jogot, mint az adott tagállam jogát. Egy közösségi jogi érveket is felvonultató jogvita elsődleges fóruma csaknem mindig egy állami bíróság. Ugyanakkor az állami bíróságok gyakran – előzetes véleményalkotás céljából – az Európai Bírósághoz utalnak egy kérdést. (Forrás: www.euvonal.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.