Két tűz között az amerikai diplomácia

Az egyiptomi válság elhúzódásával, illetve a helyzet elmérgesedésével számol Washington – erre utalnak az amerikai külügyminisztériumnak az észak-afrikai országra kiadott utazási figyelmeztetései. Pénteken eltanácsolták állampolgáraikat attól, hogy – a halasztást nem tűrő utak kivételével – Egyiptomba látogassanak, de a már ott lévőktől csak azt kérték: ne menjenek az utcára vagy a nagykövetségre. Ez vasárnapra már úgy módosult: fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását is.

Ami a politikai folyamatok értékelését illeti, a Fehér Házban szombaton rendezett tanácskozás megerősítette a korábban ismertetett amerikai álláspontot: Egyiptom jövője saját népének kezében van, az USA nem diktálhatja az eseményeket. Ugyanakkor mind a kormányerőktől, mind pedig a tiltakozóktól az erőszaktól való tartózkodást kéri. Barack Obama elnök a reformok érdekében tett „konkrét lépésekre” szólította fel kollégáját, Hoszni Mubarakot, de nem részletezte ezeket. Az amerikai diplomácia két szempont közt őrlődik: az utca népének szabadságvágya, illetve az évtizedek alatt 35 milliárd dollárral támogatott egyik vezető közel-keleti szövetségese támogatása között. Washington ezért egyik irányban sem foglal állást Mubarak jövőjét illetően.

Az elnök leváltásában itt azt a kockázatot látják: helyére az USA számára kedvezőtlenebb erők, például a Muzulmán Testvériség emberei léphetnek, Mohammed El-Baradei, a NAÜ volt első embere pedig legfeljebb átmeneti vezető lehetne. – Ahányszor csak kinyitjuk a szánkat, az azzal a kockázattal jár, hogy árt kitűzött céljainknak. Minél inkább úgy tűnik, hogy a rendszert támogatjuk, annál inkább a történelem rossz oldalára állunk – foglalta ezt össze RobertMalley, a Nemzetközi Válságcsoport (ICC) nevű civil szervezet Közel-Kelet-szakértője. Obama 2009-es, kairói beszéde miatt az egyiptomiak felfokozott várakozással figyelik az amerikai reakciót – derül ki a helyszíni beszámolókból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.