Éles látás – szabad mozgás

Álmatlan éjszakákat nem okozott Keresztessy Gábornak az ÁNTSZ-szel két éve folyó jogi vitája, de a pécsi illetőségű optikus és optometrista számára most örömteli fordulatot hozott az egészen Luxembourgig eljutó ügy.

Az Európai Bíróság nemrég olyan döntést hozott, amely Magyarországon is szabad utat nyit az EU más tagországaiban problémamentesen zajló üzletághoz: nevezetesen a kontaktlencsék internetes forgalmazásához. Az unió tagállamai nem tilthatják meg ugyanis a kontaktlencsék világhálón történő értékesítését – derül ki az Európai Bíróság (EB) határozatából. E szerint a kontaktlencsék netes eladásának tilalma nem tekinthető arányosnak a közegészség-védelmi szempontokkal.

Az optikusi szakmát immár harmadik generációban űző, Pécsett saját üzlettel rendelkező Keresztessy öt évvel ezelőtt vágott bele a kontaktlencsék világhálós értékesítésébe. A magyar piacon is jelen lévő nemzetközi márkák itthon bevezetett termékeit kínálta webáruházában. Az ÁNTSZ 2008 nyarán tartott a boltban helyszíni ellenőrzést, amely azzal zárult, hogy – egy 2004-es egészségügyi miniszteri rendeletre hivatkozva – megtiltották neki ezt a tevékenységet.

A hatályos magyar szabályozás értelmében a kontaktlencse forgalmazásához legalább tizennyolc négyzetméteres üzlet vagy külön helyiség kell. Emellett a kontaktlencsék forgalmazásához optometrista szakképesítéssel bíró vagy a kontaktlencsék területén képzett szemész szakorvos foglalkoztatása szükséges. Keresztessy és vállalkozása, a Ker-Optika Bt. esetében a feltételek teljesültek: pécsi üzletük több mint ötven négyzetméteres, a tulajdonos pedig optikus és optometrista szakképesítéssel is bír.

Az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága mindenesetre kötötte az ebet a karóhoz. Azzal érveltek, hogy a webáruházban nem áll az ügyfelek rendelkezésére olyan képzett szakember, aki tanácsokat adhat, hogy a vevő a neki megfelelő terméket vegye meg. S a vásárló a figyelmét sem hívja fel senki a viselésből eredő kockázatokra.

Keresztessy és jogi képviselője,dr.Horváth Gábor 2009 elején a Baranya Megyei Bíróságnál (BMB) keresetet nyújtott be az ÁNTSZ jogerős közigazgatási eljárásban hozott tilalmával szemben. Az ügyvéd azt is indítványozta, hogy a BMB a tárgyalás mellett függessze fel a az ÁNTSZ lépéseit, s egyúttal a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordult, azt tudakolva: vajon az uniós joggal összhangban van-e a magyar szabályozás, amely kizárólag gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szaküzletben engedi meg a kontaktlencsék kiskereskedelmi értékesítését?

Az Európai Bíróság a Ker-Optika-ügyben több más uniós tagállam (például Csehország, Görögország, Hollandia és Spanyolország) gyakorlatát is tanulmányozta – mondta lapunk érdeklődésére dr. Horváth Gábor. Az EB végül arra jutott, hogy a magyar tilalom hatékony értékesítési csatornától fosztja meg a gazdasági szereplőket, és megnehezíti az ágazatban érdekelt vállalkozásoknak az érintett tagállam piacához való hozzáférését. A szabályozás így akadályozza az egyik fő uniós szabadságjogot, az áruk szabad mozgását az EU-n belül.

A luxembourgi döntés elismeri, hogy a magyar szabályozás azon kitétele, amely a kontaktlencse kiadását a szemészeti szaküzletekre korlátozza, a fogyasztók egészségének védelmét szolgálja. Ám ilyen szolgáltatásokat a szakorvosok szemészeti szaküzleten kívül is nyújthatnak – derül ki a Brux-Info által is ismertetett határozatból. Az efféle szolgáltatások a főszabály szerint csak a kontaktlencse első értékesítésekor szükségesek. Ezután elég, ha az ügyfél jelzi az első alkalommal megvásárolt lencsetípust, valamint a látásában a szemész szakorvos által is megállapított változásokat.

– Kétségkívül léteznek egészségügyi kockázatok, de ezek nincsenek arányban a magyar rendelkezéssel. Szerintünk a megoldás nem a netes értékesítés teljes tiltása. A kontaktlencsét forgalmazó webáruházakban olyan interaktív léptetőrendszert kell kidolgozni, amely minden kockázatra, továbbá ápolási és használati előírásra felhívja a figyelmet – hangoztatta lapunknak dr. Horváth Gábor. Emlékeztetett arra, hogy a magyar szabályozás nem tiltja az olvasószemüvegek hipermarketekben, „nagy kosárban ömlesztve” való forgalmazását. – Ez is a rendelet megalapozatlanságát mutatja, hiszen mi különbség van a kontaktlencse és az olvasószemüveg között, miért csak a kontaktlencse esetében van szükség a közegészség-védelmi szempontok betartására – fejtegette a pécsi ügyvéd. Ehhez Keresztessy azt tette hozzá: az interneten alapvetően olyanok vásárolnak lencséket, akik pontosan tudják, hogy mit viselnek. Praxisában eddig ilyen jellegű vásárlói panasza vagy vitás ügye még nem volt.

Az ügyben a BMB február közepén tart újabb tárgyalási fordulót, és Keresztessyék reményei szerint végleg megsemmisíti a közigazgatási végzést. Ezzel még nem ért véget a dolog: az egészségügyet felügyelő tárcának előbb-utóbb módosítania kell a kontaktlencsék hazai internetes értékesítését tiltó 2004-es rendeletet is. Ami felett azért is eljárt az idő, mert Magyarországon sokan külföldről, más EU-tagállamokból rendelnek maguknak az interneten kontaktlencséket.

Védeni kell a kontaktlencse viselőinek egészségét – de az áruk szabad áramlását is
Védeni kell a kontaktlencse viselőinek egészségét – de az áruk szabad áramlását is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.