Anonymus forradalma

Lángoló öngyilkosok terjesztik a forradalmat Észak-Afrikában. A biztonsági erők harckocsikkal vonulnak utcára, jó esetben könnygázzal, gumilövedékkel, rosszabb esetben éleslőszerrel oszlatják a tömeget, tiltakozók ezreit vetik börtönbe Egyiptomtól Jemenig, Algériától Jordániáig. Eközben politológusok azon meditálnak, diktátornak vagy „csupán” autokratának nevezzék Mubarak egyiptomi elnököt.

Uraim, ugye viccelnek? Mással nem magyarázhatom, hogy szemantikai vitát folytatnak két fogalomról, ami valójában ugyanaz. Csak éppen a diktátor (dictator) latin eredetű, az autokrata (autocrates) pedig a görögből jön. De egyik is, másik is kényúrt, zsarnokot jelent, olyan vezetőt, aki maga diktál, parancsol, a hatalmon senkivel nem osztozik, uralmának nincs sem határa, sem kontrollja.

Ezek ellen a kényurak, az elszegényedéssel, a növekvő munkanélküliséggel, a megélhetés drágulásával mit sem törődő, kivénhedt diktátorok ellen robbantották ki az elégedetlenség forradalmát Észak-Afrikában. A fejlett világ támogatásával, vagy tűrésével. Orbán Viktor pedig éppen Kairóból tért meg, amikor kirobbant a tömeglázadás. Előtte a magyar miniszterelnök jelentősnek mondott gazdasági megállapodásokat kötött a szétesés szélén álló országgal. A Nyugat ugyanis, élén az Egyesült Államokkal, képtelen szabadulni a regionális stabilitás rögeszméjétől. Gondoljunk csak a hatvanas-hetvenes évek Latin-Amerikájára, ahol Washington nem átallotta a legvéresebb kezű diktátorokat támogatni, csak hogy rend legyen saját „hátsó udvarában”. Az ember újabban hajlamos volt azt hinni, hogy a fejlett demokráciák levonták az akkori történések tanulságait, s megtanulták, hogy az elnyomás nem egyenlő a stabilitással. A mostani forradalmi hevület pedig mindennél jobban cáfolja, hogy a tekintélyelvű rendszerek léte lenne a legjobb módszere a nyugalom fenntartásának.

A Nyugat másik végzetes tévedése, hogy 2001. szeptember 11. után minden erejét a terrorizmus elleni harcra összpontosítva az iszlámot tette meg első számú közellenségének. Tehát nem az al-Kaidát, az iszlám szélsőséget, hanem az iszlámot. Szem elől tévesztve, hogy – a konkrét egyiptomi példánál maradva – a választási sikereik miatt Mubarak számára veszélyessé vált és betiltott Muzulmán Testvériség nevű pártnak létezik egy kifejezetten mérsékelt irányzata, amely a politikai játékszabályok betartásával, demokratikus választásokon, parlamenti úton szeretne magának nagyobb befolyást szerezni az ország irányításából. De éppen a tiltás, az üldöztetés mellett, sőt talán ennek révén érték el Egyiptomban eddigi legsikeresebb választási eredményüket, a mandátumok ötödét megszerezve.

A hatalmuk elvesztésétől rettegő diktátorok most kétségbeesve keresik a felelőst, a forradalmak kirobbantóit, nem átallván házi őrizetben tartani még a Nobel-békedíjas El-Baradeit sem. Sötétben tapogatóznak. A forradalmat Anonymus robbantotta ki. Másként: mindenki. Annak a nemzedéknek a képviseletében, amely az arab világban amúgy is erős közösségtudat fenntartása érdekében napi rendszerességgel használja a XXI. század kommunikációs eszközeit, az internetet, a Facebookot és a Twittert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.