A kettéváló Szudánban is tiltakoznak

Szudánban is a kormány lemondását követelték fiatal tüntetők ezrei. A rendőrség erőszakkal oszlatta fel a megmozdulást, többeket letartóztatott. Hasonlóan az ország északi szomszédjához, Egyiptomhoz, a szervezésben itt is fontos szerepet játszottak a közösségi oldalak.

A Fiatalok a Változásért csoport szerint 15 ezer tiltakozó jelent meg Kartúm központjában. A megmozdulások kirobbanásához itt is a szociális helyzet, az üzemanyagok és az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése vezetett.

A tüntetés egybeesett azzal, hogy megszületett annak a három hete Dél-Szudánban tartott népszavazásnak a hivatalos eredménye, amely alapján a terület önállóságáról döntött. Eszerint a déli rész 99,5 százaléka a függetlenség mellett szavazott. – A folyamat ezzel még nem fejeződött be, még nem értük el a függetlenséget – jelentette ki ugyanakkor a térség vezetője.

A déli felkelést Kartúmmal szemben éveken át fegyveresen támogató Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) élén álló Szalva Kiir azonban nagyra értékelte a korábban ellenfélnek tartott szudáni államfő, Omar Hasszan al-Basir hozzájárulását a népszavazáshoz. Igaz, számos kérdés még tisztázatlan, így a déli rész pontos határa is. A fő vita az olajkincsekben gazdag terület lehet. Ennek megszerzésében bízik Dél-Szudán, amely ennek ellenére is Afrika legszegényebb államaként jöhet létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.