Nápolyban szemetet kidobni tilos!

Az utcákat évek óta ellepő hulladék kelti Nápoly rossz hírét a nagyvilágban. Máshol meglepő, itt mindennapos, hogy az emberek nem tudják hová tenni a szemetet. „Tilos kidobni a szemetet” – írták a házkapura az Anjouk sírjait őrző Santa Chiara templomnál. A lakók a teraszon tartják a zacskókat, a kukákba úgysem fér bele.

Változatlan a nápolyi köztisztasági helyzet 2008 óta, amikor az éppen megválasztott Berlusconi-kormány gyors nagytakarítást ígért. Azóta is szemét uralja az évezredes köveket, a levegőt és a beszélgetéseket is. „Szégyellem, hogy a szemétről kérdeznek még New Yorkban is” – panaszolta az olasz sajtónak a Fehér Házba is szállító nápolyi nyakkendőkirály, Maurizio Marinella.

A tárolók rég megteltek, a turisták eltűntek
A tárolók rég megteltek, a turisták eltűntek A szerző felvétele

A vasútállomás peronjait porszívózzák, de a pályaudvar körüli utcák bűzlenek. A központ feltakarított járdáin cipőpucolók dolgoznak, ám a dóm felé mutató turistatábla nem látszik ki a méteres szeméthegyből. Ugyanannyi a hulladék, mint korábban – állapították meg a szigorú büntetéssel fenyegető EU-ellenőrök. Campania tartomány február végére ígért Brüsszelnek újabb szeméttervet.

„Néha látni szemeteskocsit: az egyik utcából elviszi a szemetet, de közben a másikban hegyekben áll minden” – számol be lapunknak a külvárosi Fuorigrottában élő Eliana. Nyolcemeletes lakóházában ő az egyedüli, aki még hajlandó fizetni az évi ötszáz eurós szemétszállítási díjat.

A tárolók rég megteltek. A környező városokban még állnak a három évvel ezelőtt emelt blokádok: nem kérnek a végtelen nápolyi szemétből. Nemet mondtak az északolasz tartományok is. Most Svédországba viszik hajóval a nápolyi háztartási hulladékot, tonnánként száz euróért. Az olasz sajtó szerint ezt is úgy sikerült elérni, hogy a hatóságok megállapodtak az eddig a szemétszállítással üzletelő camorrával.

„Az első szemétégetőt nálunk 2004-ben építették, de szelektált hulladékra, mi pedig azt sem tudjuk, mi az. Ez nem camorra, hanem korrupció! Nápoly vezetése még a kukákra szánt pénzt is ellopta” – mondja a szellőztetésről leszokott óvónő, Roberta. Az óvoda ablakát az utcai szemét torlaszolja el.

„Eltűntek a turisták” – számolja veszteségét az I fiori kisszálló tulajdonosa. A taxis Alberto nevetőgörcsöt kap, amikor a kormányfő ígéreteiről kérdezem: „Hova teszi a szemetet Berlusconi? A milánói villájába? Az tele van meztelen lányokkal”.

A hangtechnikus Antonio szerint a nápolyiak mindig is az utcára vagy a tengerbe hajították a szemetet. „Ezért nem volt meglepetés, amikor kiderült, hogy Capri-szigetén a helyiek a Kék barlangot használják szemétlerakatként.”

A karácsonyi ünnepek alatt a katonaság tüntetett el ezerötszáz tonna szemetet Nápoly utcáiról. Húsvétkor is ez lesz, hacsak nem hoz fordulatot a közeledő polgármesterválasztás.

Nápoly, 2011. január

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.