A bölcsek a politikának dobták a labdát

Az egyneműek közötti házasság tiltása nem alkotmányellenes – mondta ki tegnap az alkotmánybíróság szerepét ellátó francia alkotmánytanács. A döntés várhatóan nem tesz pontot a régóta húzódó vita végére, mivel állásfoglalásukban a „bölcsek” azt is jelezték: nem az alkotmánytanács, hanem a nemzetgyűlés jogkörébe tartozik, hogy a vonatkozó törvényeken változtasson. Vagyis a homoszexuális házasság problémája nem alkotmányossági, hanem törvényhozási kérdés.

Jean-Louis Debré, az alkotmánytanács elnöke már hónapokkal ezelőtt ezzel az érveléssel hozakodott elő, amikor arról beszélt, hogy társadalmi kérdésekben nem az alkotmánytanácsnak, hanem a parlamentnek kell állást foglalnia. Viszont a jelenlegi törvényhozás az egyneműek közötti házasság ügyében aligha módosít a szabályozáson, mivel a jobboldali többség egyértelműen ellenzi a homoszexuálisok formális házasságkötését. Érvelésük szerint ez ugyanis csak férfi és nő között jöhet létre – az egyneműek együttélését pedig az 1999 óta létező úgynevezett civil szociális paktum szabályozza.

Az alkotmánytanácshozmost egy leszbikus pár, Corinne és Sophie fordult. A nők egy kisvárosban élnek, egyikük gyermekorvos, másikuk tanár. 14 éve élnek együtt, négy gyermeket nevelnek. Közülük három „közös”, a legidősebb Corinne előző kapcsolatából való. Belgiumban mesterséges megtermékenyítés révén estek teherbe, mint „bármelyik steril pár” – mondta a két nő a sajtónak.

– Mindketten szerettünk volna gyereket szülni és ki is hordtunk mindketten: én kettőt, a párom egyet – hangoztatta Sophie az Europe1 rádióban. – Ha egyikünk meghal, a másik szülői jogait a jelenlegi szabályozás nem garantálja. Mind a négy gyerek anyának hív, de jogilag nem vagyok senki, ha nem házasodhatunk össze – kesergett.

A regisztrált élettársi kapcsolatban élő nők beadványukban azzal érveltek, hogy az egyneműek közötti házasság tiltása az alkotmány preambulumába ütközik, amely kimondja, hogy mindenkinek joga van normális családi életre. Az alkotmánytanács szerint azonban a mai szabályozás sem akadályozza az egynemű párok együttélését, és a normális családi élethez való jog nem tartalmazza a homoszexuálisok házasodási jogát.

A francia homoszexuálisok szervezete szerint a „bölcsek történelmi lehetőséget szalasztottak el, hogy véget vessenek hárommillió francia homoszexuális és leszbikus tűrhetetlen diszkriminációjának”. A két nő ügyvédje, Emmanuel Ludot jelezte, hogy a „harcot” nem adják fel, most a politikai szféra következik. – Mivel a „bölcsek” a politikának dobták labdát, meglátjuk, hogy egy évvel az elnökválasztások előtt mit ajánl nekünk ez ügyben a balés a jobboldal – tette hozzá.

A Gay Pride felvonulás Párizsban
A Gay Pride felvonulás Párizsban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.