Lázadás a német haditengerészet büszkeségén

Fellázadtak-e a német Gorch Fock vitorlás hajó kadétjai a kapitány ellen? És ha igen, milyen körülmények uralkodtak a német haditengerészet legendás gyakorlóhajóján?

Karl-Teodor zu Guttenberg német védelmi miniszter meg sem várta a vizsgálatot, már a hétvégén pánikszerű gyorsasággal felmentette a hajó kapitányát. Az eddig rendkívül népszerű bajor keresztényszociális (CSU) politikus most váratlanul heves kritikákkal találta szembe magát a német haditengerészet és a politika részéről. Helmut Schmidt (SPD) volt kancellár szerint Guttenberg megsértette a szabályokat, mert anélkül intézkedett, hogy meghallgatta volna a kapitányt. Az ellenzék azt sérelmezi, hogy nem osztja meg velük az információkat.

A Gorch Fock egy tízmárkáson, 1963-ból

A történet novemberig nyúlik vissza, amikor a német tengerészet „nagykövetének” nevezett, 1958-ban épített patinás vitorlás hajó egy női kadétja halálos balesetet szenvedett. Az árboc tetejéről zuhant a mélybe, és belehalt sérüléseibe. Nem ő volt az egyetlen halálos áldozat: egy évvel korábban szintén egy női kadét az Északi-tengerbe veszett. Járulékos veszteségek? Háborús viszonyok között bizonyára, de békében annál kevésbé.

A Gorch Fock vitorlás hajón spártai az élet, a kadétok itt ismerkednek a tengerekkel, az összezártsággal és a katonai fegyelemmel. Ám a hírek szerint a kiképzés nemcsak kemény, de durva is. Az iskolapadból épp csak kikerült fiatalokat felzavarják a 45 méteres árbocra, aki nem teljesít, azt megfenyegetik, hogy a tengerbe dobják. Egyes hírek szerint szexuális zaklatás is előfordult. A kapitány ezzel szemben állítja: régen a gyerekek fára másztak, nem panaszkodtak tériszonyra. Ma bezzeg a számítógép előtt ülnek, hogy lesz ezekből tengerész, ha nem képzi ki valaki őket?

A Bild című bulvárlap erre rátett egy lapáttal, amikor képeket is megjelentetett az undorító beavatási szertartásokról, ahol hányadékban kellett úszni, majd az elöljárók csizmáját fényesre nyalogatni.

A hajót a hétvégén az argentin Ushuaia kikötőjébe vezényelték, ahova tegnap megérkeztek a vizsgálóbizottság tagjai. Guttenberg új kapitányt is kinevezett Michael Brühn személyében, de ezzel csak olajat öntött a tűzre: Brühn, 2004-ben minden szabályt megszegve Lanzarote partjaihoz kormányozta hajóját – hogy ott vízisízhessen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.