Putyin kemény harcot ígér a terrorral szemben

Az Észak-Kaukázusból érkezhetett a domogyedovói öngyilkos merénylő – közölte az Interfax orosz hírügynökséggel egy hatósági forrás.

A 36 emberéletet követelő hétfői bombatámadás a moszkvai repülőtéren eszerint a térség szeparatista fegyvereseihez köthető. (Az elkövető portréjához a robbanás után megmaradt fej vezetett, bár ezután különböző hírek reppentek fel a férfi arab, esetleg európai eredetét illetően is.)

A kaukázusi vonal súlyos presztízsveszteség a terület pacifikálásának ígéretével tizenegy éve elnökké választott Vlagyimir Putyinnak. A hatalmat három éve kormányfőként gyakorló – a 2012-es elnökválasztások nyomán esetleg az államfői posztra is visszatérő –politikus ugyanakkor szerdán kijelentette, hogy a támadás mögött szerinte nincs csecsen szál. Putyin hozzátette: terroristákkal a jövőben sem tárgyalnak, az ellenük vívott harcot folytatni kell.

A parlament ellenzéki pártjai azonban az orosz vezetést, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) és a belügyminisztériumot okolják a tragédiáért. A törvényhozás kétharmadát birtokló, Putyin vezette Egységes Oroszország (JeR) viszont olcsó PR-nak minősíti a vádaskodást, egységes fellépést követelve. (Igaz, tegnap még a JeR-nek is volt olyan képviselője, aki az FSZB vezetését felelősnek vélte.)

A vádakat óvatosan fogalmazza meg Dmitrij Medvegyev. Az államfő egyfelől a rendőrséget irányító belügyminisztérium munkáját és az FSZB megelőzésre irányuló tevékenységét bírálta – másfelől a két szervezet vezetőjét bízta meg, hogy megkeressék a felelősöket. Egyelőre négy vezető beosztású személyt (köztük a belügy regionális közlekedési igazgatójának fél éve kinevezett Andrej Alekszejevet) bocsátották el.

– Ezzel még nincs vége, ők csak a felső vezetők – mondta az elnök, ezzel azt is jelezve, hogy Rasid Nurgalijev belügyminiszter és az FSZB-t irányító Alekszandr Bortnyikov (mindketten Putyin kinevezettjei) kikerültek a felelősségre vonandók köréből. Elmozdításuk komoly jelzés lett volna Putyinnak, ám nem valószínű, hogy az általa elnöki székbe juttatottMedvegyev ilyen lépésre szánná el magát.

A két vezető a szerdai gyásznapon külön-külön egyházi gyászszertartáson vett részt. Ezután Medvegyev a davosi világgazdasági fórumra utazott, ahol beszédet is tart. Igaz, az államfő a két napra tervezett vizit helyett már szerda este visszatér Moszkvába.

Szemeteszacskó okozott pánikot a moszkvai metróban. A gazdátlan csomag miatt evakuálták az egyik állomást, robbanástól tartva. A terrortámadás óta fokozták az ellenőrzést a repülőtereken, a vasúti pályaudvarokon és a metróban is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.