Dollármilliók, talán a semmiért

Komoly veszélybe került Rahm Emanuel, Barack Obama volt stábfőnöke terve, hogy Chicago polgármestere legyen – bíróság dönt arról, hogy indulhat-e a posztért.

Ember tervez, bíróság végez –kis módosítással így lehet Rahm Emanuel esetére adaptálni az ismert latin közmondást. Az 51 éves, demokrata párti politikus tavaly ősszel a Fehér Ház második legfontosabb – stábfőnöki – állását hagyta ott, hogy Chicagóra összpontosíthasson. Polgármesteri ambíciói előtt az nyitotta meg az utat, hogy Richard M. Daley, az USA harmadik legnagyobb városának első embere huszonegy év városvezetés után nem indul újra.

A washingtoni körökben szókimondó stílusáról, időnként trágár beszédéről ismert Emanuel maga is a „szeles város” szülötte, s egy friss felmérés szerint a chicagóiak 44 százalékos aránnyal messze őt szeretnék leginkább a metropolis élén látni a versenyre kelő jelöltek közül. Ám a látszólag sima utat most komoly akadály nehezíti, miután a helyi fellebbviteli bíróság hétfőn úgy foglalt állást egy jogvitában: Barack Obama volt jobbkeze nem teljesíti a helybenlakás követelményét. Mégpedig azért nem, mert munkájából adó dóan a fővárosban élt, miközben a polgármesterjelöltektől legalább egy év chicagói tartózkodást követelnek meg a megmérettetés előtt.

A talárosok nem találták elégségesnek, hogy házát bérbe adta ugyan, de továbbra is fizette az ingatlanadót, és bútorait, sőt ruhái, családi tárgyai egy részét is hátrahagyta. Ezen kívül úgy látták: nem vonatkozik rá a kivételeket szabályozó törvény sem, amely így rendelkezik: aki az Egyesült Államok ügyében jár el, nem lehet úgy tekinteni, mint aki feladta chicagói illetőségét.

A döntés kedden elmarasztaló vezércikkeket váltott ki a helyi sajtóban, a The Chicago Tribune az  igazságszolgáltatás arroganciájáról, több mint száz év jogi precedensének semmibevételéről írt. - Elképesztő!
Nem hiszem, hogy bárki ilyen eredményre számított volna - mondta Dawn Clark Netsch, a Northwestern University nyugalmazott jogászprofesszora.


Maga Emanuel optimista („Nincs kétségem afelől, hogy a javunkra fordul a dolog"), s osztozik ebben az amerikai elnök is, aki köztudottan szintén nem útikönyvből ismeri a több mint 2,8 millió lakosú Chicagót.
Illinois állam legfelsőbb bírósága kedden mindenesetre elrendelte: amíg érdemben nem bírálják el az ügyet, Emanuelt vegyék fel a chicagói polgármesterjelöltek listájára. Ha a demokrata párti politikus jogászainak
fellebbezése végül mégis elbukna, úgy könnyen kárba veszhet a kampányra öszszegyűjtött 12 millió dollár.

 

Félidőhöz ér Obama

A munkahelyteremtés és az egyre nagyobb adósságtömeg csökkentése áll majd Barack Obama országértékelő beszédének fókuszában az amerikai sajtóértesülések szerint. Az elnök - magyar idő szerint szerda hajnalban - immár másodszor tartja meg éves felszólalását az „unió helyzetéről", és ezzel formálisan is mandátuma
felezőpontjához ér. A „Régi Nagy Párt" nevében egy fi atal képviselő, a költségvetési szigoráról ismert Paul Ryan válaszol majd Obama szavaira; őt a republikánusok szenátoresélyessé próbálják „felpumpálni".


A beszédre hagyományosan a Capitoliumon, a kongresszus két háza előtt kerül sor, és azon - a további két  hatalmi ág képviselői ként - a kormánytagok, valamint a legfőbb bírák egy része is meg szokott jelenni. Tavaly
48 millió amerikai követte tévén Obamát, de régen az elnökök sokszor nem szóban, hanem írásban értékeltek. A leghosszabban, mintegy másfél órán át Bill Clinton szónokolt egyszer. Szeptember 11-e óta egy előre kijelölt
miniszter biztonsági okokból távol marad az eseménytől, ahogy a két nagy pártból két-két szenátor és képviselő is. (Washingtoni tudósítónktól)

Rahm Emanuel. Nem eléggé chicagói lakos
Rahm Emanuel. Nem eléggé chicagói lakos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.