Domogyedovo is az érkezési oldalon volt sebezhető

A domogyedovói reptér évente 22 millió utast fogad, ezzel tavaly Oroszország legforgalmasabb légikikötőjének számított. Közel negyven külföldi – köztük a legnagyobb brit és német – és negyven belföldi légitársaság indít járatokat, több mint 240 viszonylaton. A magántulajdonú repülőtér az egyetlen Oroszországban, amely képes fogadni a legnagyobb személyszállítót, az Airbus 380-ast is.

Domogyedovót az elmúlt években az orosz állam többször vissza akarta perelni, a kilencvenes években lezajlott privatizáció szabálytalanságaira hivatkozva, 2009-re azonban a vita végleg lezárult, az addigi tulajdonosok győzelmével.

Az elmúlt évtizedben teljes átalakításon átesett objektum értékét ötmilliárd dollárra becsülik. Az offshore cégen keresztül birtokolt repülőtér két orosz tulajdonosa – Dmitrij Kamensik és Valerij Kogan –korábbi tervei szerint a vállalkozást áprilisban tőzsdére vinnék, a részvényeladásból egymilliárd dolláros bevételt remélve. Ennek nagy része várhatóan egy újabb leszállópálya építésére menne el. Szakértők szerint a Domogyedovo éves nyeresége 150 millió dollár. – A részvénykibocsátás terve még nem eldöntött, de kizárt, hogy arra hatással lenne egy terrortámadás – mondta lapunknak az Infomost légügyi hírportál vezetője. Borisz Ribak szerint ráadásul a tragédia közvetlenül nem tépázza meg a repülőtér presztízsét sem: a bomba nem a kiemelten ellenőrzött területen történt, hanem a kevésbé őrzött váróteremben, amelyre nem vonatkoznak szigorú előírások. A biztonsági rendszer világszínvonalú, miután az elmúlt években ebbe nagy összegeket fektettek Domogyedovón. – Öngyilkos merénylők ellen sajnos nincs százszázalékos biztonság – mondta Ribak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.