Egyesélyes portugál voksolás?

Portugáliában nem annyira az volt kétséges a tegnapi elnökválasztások előtt, hogy ki nyeri a voksolást, hanem hogy a régi-új elnök él-e majd a parlament feloszlatásának lehetőségével.

Mint a portugál demokráciában eddig mindig, az első mandátumát kitöltött köztársasági elnök most is nagy valószínűséggel számíthat az újraválasztásra. A konzervatív Aníbal Cavaco Silva 55–62 százalékos győzelmét jelezték a felmérések, mögötte jócskán lemaradt a szocialista párt (PS) és a Baloldali Blokk (BE) közös jelöltje, Manuel Alegre, aki 25 százaléknyi szavazatra számíthatott az utolsó közvélemény-kutatások szerint. A jelenlegi köztársasági elnök számára az is negatív eredménynek számítana, ha az ötven százalékon alulmaradva, második fordulóra kényszerülne.

Cavaco Silva nem győzte hangsúlyozni kampányában, hogy a nehéz gazdasági-pénzügyi helyzetben lévő Portugáliának most olyan elnökre van szüksége, aki megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik politikai és gazdasági téren. Mandátumának első öt éve alatt ugyanakkor a közgazdász végzettségű Cavaco Silva, aki 1985 és 1995 között a jobboldali irányultságú szociáldemokrata párt (PSD) élén az ország miniszterelnöke is volt, valójában nem sokat tudott tenni, hogy megakadályozza Portugália gazdasági helyzetének romlását.

Igaz, a portugálok, akik már a zsebükön érzik a januártól érvénybe lépett, nagyon kemény megszorító intézkedések hatását, és félve tekintenek a jövőbe, nem is őt, hanem az immár hetedik éve kormányon lévő szocialistákat tartják mindezért felelősnek. Így hiába a baloldali parlamenti többség (a PS, a BE és a kommunista párt összesen több mint ötvenszázalékos támogatottsággal számol) és a baloldali elnökjelöltek nagy választéka, várható volt, hogy a baloldali érzelműek egy része is a konzervatív elnökre szavaz inkább. Emellett a kormányzó szocialista párt is hibás, mivel nem állt ki teljes mellszélességgel saját jelöltje mellett.

A szocialista kormány és a konzervatív elnök között az intézményi együttműködés mostanáig meglehetősen zavartalanul működött, és José Sócrates kormányfő látszólag a jövőben is szívesebben látja az elnöki poszton Cavaco Silvát, mint saját pártja jelöltjét.

A helyzet azonban hamarosan változhat. Amennyiben Portugália nem tudja elkerülni, hogy nemzetközi mentőcsomagra szoruljon, azt az újraválasztott Cavaco Silva várhatóan nem fogja tétlenül nézni. Egy EU–IMF-közbelépés olyan rendkívüli helyzetet teremt, ami indokolhatja, hogy a köztársasági elnök feloszlassa a parlamentet, és új választásokat írjon ki.

Szavazófülke Lisszabonban
Szavazófülke Lisszabonban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.