Szófiában csak a tőzsdei hírekkel kell vigyázni

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök jobboldali kormánya új médiatörvényt tervez. Az Európai Újságírók Szövetségének (Association of European Journalists) tavaly kiadott jelentése szerint az új szabályozás elsősorban arra koncentrálna, hogy kötelezővé tegye: minden elektronikus médium, illetve sajtótermék tulajdonosi hátterét nyilvánosságra kell hozni. A bolgár médiapiac tulajdonosi háttere ugyanis teljesen átláthatatlan.

– A bolgár média legnagyobb gondja, hogy fogalmunk sincs, melyik médiumnak ki a tulajdonosa. Miközben tudjuk, hogy gazdasági szereplők és politikusok is előszeretettel használják arra médiatulajdonukat, hogy saját érdekeiket segítsék elő –mondta lapunknak telefonon Camelia Ivanova bolgár gazdasági újságíró.

Az új szabályozást Boriszov eredetileg novemberben akarta elfogadtatni a parlamentben, ám a javaslat kidolgozása csúszik. – A választójogi törvénynyel volt elfoglalva a kormánypárt, a GERB, mert hamarosan önkormányzati választások lesznek – magyarázta Camelia Ivanova. A tulajdonosi háttér átláthatóságának megteremtése mellett az új törvény várhatóan a digitális átállást is szabályozza, megreformálja a közmédiát, liberalizálja a médiapiacot és hatékonyabbá teszi a médiafelügyeleti szervek munkáját – írja a The Sofia Echo című lap.

Bulgáriában az Elektronikusmédia-bizottság a televízókat és a rádiókat felügyeli. Legfontosabb feladata a frekvenciák és engedélyek kiosztása, ezért nagy a befolyása. A kilenctagú bizottság öt tagját a parlament választja, négyet a köztársasági elnök jelöl ki – olvasható az Európai Újságíróközpont (European Journalism Centre) ismertetésében.

– A bizottság emellett a tartalmat is monitorozza, és elsősorban a pornográf vagy szexuális tartalmakra vonatkozó szabályok betartatása a célja – mondta Ivanova. Szerinte a másik fontos terület az erőszak. – Egyszer főműsoridőben bemutatta az állami televízió, amint egy orosz terrorista meggyilkol valakit, abból hatalmas botrány volt. A politikai tudósításokkal azonban egyáltalán nem foglalkozik a testület – tette hozzá. Hasonlóan az írott sajtóval sem: rágalmazási, becsületsértési ügyekben a bírósághoz fordulhatnak a panaszosok.

– Egyedül a tőzsdei hírekről tudósító cikkeket felügyeli egy hatóság 2007 óta, mert a bolgár tőzsde még olyan kicsi, hogy egy újsághír vagy pletyka is befolyásolhatja az árfolyamokat – mondta a gazdasági újságíró. A törvény szerint a szerzőnek minden cikk végén nyilatkoznia kell arról, hogy az általa említett cégek egyikében sem rendelkezik tulajdonnal, és hogy nem kereskedik a tőzsdén. – Nekem egyszer kellett megjelennem a bizottság előtt, mert egy technikai hiba miatt rosszul állítottuk fel a legnagyobb bolgár befektetési alapok listáját. Végül sikerült elmagyaráznom, hogy csak hiba csúszott az Excel-táblázatba, és nem szándékos volt. De nagyon megijedtem, mert hatalmas összegű büntetéseket is kiszabhatnak – mesélte az újságíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.