Külföldre ment petesejtért a japán exminiszter

Szülni akarok! – írta könyvében hat évvel ezelőtt egy középkorú japán politikusnő. Vágya az idén beteljesült, az ötvenéves Noda Szeiko egy kisfiúnak adott életet. A korábbi postaügyi és távközlési, valamint fogyasztóvédelmi miniszter hosszas próbálkozás után végül petesejt-beültetéssel lett terhes. A történet érdekessége Noda életkora mellett az, hogy Japánban nem lehet petesejtet adományozni és befogadni, így a politikus az Egyesült Államokba ment, hogy donort találjon.

Noda Szeiko tavaly augusztus óta rendszeres szereplője a japán napilapoknak és a női magazinoknak. Akkor szellőztette meg egy hetilap, hogy a volt miniszter babát vár. A politikus azóta nyíltan beszél arról, ami sok japán számára tabutéma: más petesejtjét felhasználva teherbe esni.

Noda egyébként régóta szívén viseli a nők sorsát: politikusként harcol a nők egyenjogúságáért és a gyerekszületések csökkenésének megállításáért.

Japánban a világon az egyik legalacsonyabb, 1,37 a születési ráta. Ehhez hozzájárul, hogy a nők későn, csak a harmincas éveikben házasodnak meg, és sokan a gyereknemzést az egyéni karrier (és szórakozás) mögé helyezik. Ráadásul a kelet-ázsiai ország a szexuális élet gyakorisága terén is a sereghajtók egyike.

Az abortusz és a fogamzásgátló legális az országban, akárcsak a lombikbébiprogram. Többek közt a késői gyerekvállalás miatt is, a tokiói reprodukciós klinikák a világ legforgalmasabbjai közé tartoznak. Ám a béranyaság és a petesejt-adományozás nincs elfogadva, a helyi szülészek és nőgyógyászok szövetsége pedig egyenesen tiltja ezeket. Sok japán nő külföldön, Nodához hasonlóan az USA-ban, de újabban Indiában próbál szerencsét a gyerekvállalással kapcsolatban.

Nodának másodszorra sikerült a megtermékenyített petesejt befogadása. Mostani férjével, egy nála hét évvel fiatalabb étteremtulajdonossal eredetileg örökbe fogadni szerettek volna – de azt a japán hatóságok azzal az indokkal utasították vissza, hogy a pár túl „öreg”, és hogy Nodának főállású jogviszonya van, így nem tudna a gyerekkel elég időt tölteni.

A szülő nőknek az esetek nagy részében ott kell hagyniuk munkahelyüket, és elveszítik karrierjüket. Noda egyszer azt nyilatkozta, hogy amíg ez nem változik, addig Japán jövője sötét és gyermektelen. A béranyaság, illetve a donortól kapott petesejt pedig azért tabutéma, mert a japán családban a vérvonalnak különös jelentősége van. Ezért fordul elő az, hogy a béranyát felfogadó, jövőbeli japán anyukák párnával vagy speciális eszközzel készítenek maguknak pocakot, hogy úgy tűnjön, valóban terhesek.

Noda gyermeke egyébként a kiírtnál egy hónappal korábban, császármetszéssel érkezett. A petesejt-adományozóról pedig annyit lehet tudni, hogy húszas éveiben járó amerikai nő.

Japán család egy tokiói babaszaküzletben. Nagyon alacsony a születési ráta
Japán család egy tokiói babaszaküzletben. Nagyon alacsony a születési ráta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.